Asistent Material

Lămpi cu incandescență: specificații tehnice, marcaj, tipuri

by Cristian Rusu
February 16,2023

Prezentare generală a caracteristicilor lămpilor cu incandescență

lamp20230608145811.jpg

Legendele becuri ale lui Ilyich pot fi numite clasice ale genului, „dinozaurii” surselor de lumină, deoarece Un brevet pentru crearea lor a fost adoptat în 1879. În continuare, vom lua în considerare principalele caracteristici tehnice ale lămpilor incandescente, tipuri, precum și avantajele și dezavantajele de uz casnic.

Un dispozitiv cu lampă cu incandescență include un bec de sticlă care conține un filament de wolfram și un gaz inert (xenon, kripton sau argon). Firul este instalat pe suporturi și electrozi speciali prin care trece curent electric (puteți vedea vizual structura din imaginea de mai sus). Când înșurubați capacul în cartuș, electricitatea trece la filamentul de tungsten, care strălucește și emite lumină. Acesta este principiul funcționării becului.

Caracteristică

Principalele caracteristici tehnice ale unei lămpi incandescente:

gama de putere - de la 25 la 150 W (pentru uz casnic) până la 1000 W;

temperatura filamentului de tungsten la 3000 de grade;

puterea de lumină - de la 9 la 19 Lm / 1 W (de exemplu, fluxul luminos al unei lămpi incandescente de 40 W poate varia de la 415 la 460 Lm);

tensiune nominală - 220-230 V și 127 V;

frecvență - 50 Hz;

mărimea soclului - 14 mm (E14), 27 mm (E27) și 40 mm (E40);

durată de viață sau durată de serviciu simplă - la o tensiune normală de aproximativ 1000 ore (220V) și 2500 ore (127 V);

bază - filetat, pin simplu și dublu ac.

Caracteristicile tehnice ale lămpilor cu incandescență casnice:

Ne-am dat seama de parametri, acum să vorbim despre soiuri.

soiurile

Astăzi există o gamă largă de becuri, care sunt împărțite după următoarele criterii:

forma becului (sferic, cilindric, tubular, sferic etc.);

acoperire cu balon (transparent, oglindă, opacă);

scop (general, local, cuarț-halogen);

filler (vid, argon, xenon, kripton, halogen etc.).

Luați în considerare fotografia și caracteristicile celor mai populare tipuri de lămpi incandescente.

Transparenta este cea mai comună opțiune. Astfel de produse sunt cele mai ieftine și mai puțin eficiente, deoarece fluxul de lumină este împrăștiat inegal. Lipsa flacoanelor transparente este că lumina „lovește” ochii. Flacoanele cu oglinzi sunt mai eficiente, deoarece acoperirea creează un flux de lumină direcțional. Astfel de produse sunt populare atunci când iluminăm vitrinele magazinelor și comercializează podelele. Mat face lumina mai moale și mai difuză, ceea ce creează condiții favorabile pentru muncă și odihnă atunci când lumina este aprinsă. Produsele locale de iluminat funcționează la o tensiune de 12-24-38 Volți, care este necesară pentru a crea condiții de muncă sigure. Astfel de surse de lumină pot fi utilizate pentru a ilumina groapa de inspecție atunci când instalarea cablurilor electrice în garaj.

Marcare

Marcarea lămpilor cu incandescență are forma: Prima parte a literei este caracteristica de proiectare și proprietățile fizice ale produsului (B - argon bi-elicoidal, B - vid, argon mono-helical umplut cu gaz, BK - krypton coiled, ML - în balonul de lapte, MT - mat mat, flacon O - opal). Partea a doua scrisoare este scopul produsului (F - feroviar, SM - avion, KM - comutator, A - automobile, ПЖ - semafor). Prima parte digitală este tensiunea și puterea nominală. Partea a doua cifră este numărul de revizuire. De exemplu, marcarea B235 - 245-60 înseamnă că produsul este bi-spiral, funcționează la o tensiune de 245 V și are o putere de 60 wați.

avantaje

Avantajul principal al lămpilor cu incandescență este cel mai mic cost al produselor, în comparație cu concurenții (LED-uri, lămpi cu halogen etc). În plus, se pot distinge o serie de avantaje, care sunt motivele pentru alegerea acestor surse de lumină:

Ele pot funcționa normal la temperaturi scăzute, datorită cărora sunt utilizate lainstalarea de iluminat stradal.

În cazul creșterilor de putere minore, produsul nu reușește.

Funcționează chiar și la tensiune foarte mică (doar intensitatea luminii va scădea).

Varietatea și puterea produselor au o gamă largă, astfel încât să puteți alege produsul potrivit pentru anumite condiții de funcționare.

Acestea pot funcționa normal cu umiditate ridicată.

Conectați-vă la rețea fără echipament suplimentar.

Pentru siguranță, treceți sursele de lumină încărcate cu gaz. Dacă lampa de economisire a energiei se rupe, este urgent să se efectueze un set de măsuri pentru aerisirea spațiilor și tratarea suprafeței chimice.

dezavantaje

Dezavantajul principal al lămpilor cu incandescență este redusul redus de lumină și predominarea nuanțelor de culoare roșie și galbenă în spectru. În plus, există mai multe dezavantaje:

Produsul are o durată de viață mică, care se reduce atunci când tensiunea nominală se abate de la rețea. Balonul este foarte fragil, prin urmare, este utilizat doar în combinație cu un plafon. Vă recomandăm să citiți sfatul util despre cum să deșurubați un bec spart. Nu economisiți electricitate.

Așa că am examinat caracteristicile tehnice ale lămpilor incandescente, tipuri și marcaje. Sperăm că aceste informații au fost utile și inteligibile pentru dvs.!

Materiale similare:

  • Cristian Rusu
  • February 16,2023

Leave a Reply