Asistent Material

Întrebări frecvente despre produse cu LED

by Cristian Rusu
April 29,2023

Va prezentam in aceasta pagina informatii utile despre corpuri sau surse de iluminat cu LED.

Incercam prin acest prilej sa va punem la dispozitie noutati sau informatii care va pot ajuta sa economisiti si sa nu dati banii pe lucruri nefolositoare.

Oricand aveti intrebari sau nelamuriri va rugam sa ne scrieti la adresa sau sa ne contactati telefonic la numarul 0731.822.886.

INTREBARI FRECVENTE DESPRE PRODUSE CU LED

Ce este un LED ?

LED ( Light Emitting Diode ) este o dioda emitatoare de lumina. Cu alte cuvinte LED-urile sunt dispozitive in stare solida care nu necesita incalzirea unui filament pentru a produce lumina. Un LED face conversia energiei electrice in lumina. LED-urile au fost inventate la inceputul anului 1960 si au cunoscut o dezvoltare continua pana in ziua de azi. Tendinta de inlocuire a becurilor cu incandescenta si a becurilor fluorescente compacte este din ce in ce mai mare deoarece sunt o alternativa ecologica. Ca si in cazul multor produse, LED-urile prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.

Care sunt principalele avantaje ale LED-urilor ?

Eficienta Energetica: prin inlocuirea surselor de iluminat clasice cu filament (becuri incandescente) se poate realiza o economie de energie electrica de pana la 80-90%, iar in cazul in care se vor schimba surse de iluminat fluorescente compacte (becuri economice, tuburi neon) economia poate fi de pana la 50%.

prin inlocuirea surselor de iluminat clasice cu filament (becuri incandescente) se poate realiza o economie de energie electrica de pana la 80-90%, iar in cazul in care se vor schimba surse de iluminat fluorescente compacte (becuri economice, tuburi neon) economia poate fi de pana la 50%. Durata de Viata: comparativ cu sursele de iluminat cu filament (becuri incandescente), durata de viata a unei surse de iluminat cu LED este de pana la 50 de ori mai mari si de 2-3 ori mai mare fata de sursele de iluminat fluorescente compacte (becuri economice, tuburi neon).

comparativ cu sursele de iluminat cu filament (becuri incandescente), durata de viata a unei surse de iluminat cu LED este de pana la 50 de ori mai mari si de 2-3 ori mai mare fata de sursele de iluminat fluorescente compacte (becuri economice, tuburi neon). Amortizarea Investitiei: tinand cont de durata de viata mare (pana la 50.000 ore), corpurile sau sursele de iluminat cu LED se amortizeaza in aproximativ 1 an daca sunt folosite in medie 3 ore pe zi.

tinand cont de durata de viata mare (pana la 50.000 ore), corpurile sau sursele de iluminat cu LED se amortizeaza in aproximativ 1 an daca sunt folosite in medie 3 ore pe zi. Aprindere Instanta: spre deosebire de surse de iluminat fluorescente compacte (becuri economice, tuburi neon), sursele de iluminat cu LED se aprind aproape instantaneu, neavand nevoie de incalzire.

spre deosebire de surse de iluminat fluorescente compacte (becuri economice, tuburi neon), sursele de iluminat cu LED se aprind aproape instantaneu, neavand nevoie de incalzire. Ecologic: Aproximativ 20% din energia electrica mondiala este folosita pentru iluminat. Din acest motiv iluminatul cu LED-uri este mai benefic deoarece LED-urile nu contin mercur si reduc considerabil emisiile de carbon. Totodata LED-urile nu emit aproape deloc raze ultraviolete (UV),

Aproximativ 20% din energia electrica mondiala este folosita pentru iluminat. Din acest motiv iluminatul cu LED-uri este mai benefic deoarece LED-urile nu contin mercur si reduc considerabil emisiile de carbon. Totodata LED-urile nu emit aproape deloc raze ultraviolete (UV), Putere Termica Redusa: Din toate sursele de iluminat, LED-ul se incalzeste cel mai putin si din acest motiv poate fi folosit in aplicatii de iluminat a produselor sensibile la caldura, cum ar fi opere de arta sau alimentare.

Din toate sursele de iluminat, LED-ul se incalzeste cel mai putin si din acest motiv poate fi folosit in aplicatii de iluminat a produselor sensibile la caldura, cum ar fi opere de arta sau alimentare. Durabilitate: In general produsele de iluminat cu LED sunt mai putin sensibile la socuri sau vibratii si rezista mult mai bine in conditii de temperaturi scazute fata de celelalte alternative de surse de iluminat precum becuri incandescente sau surse fluorescente.

Care sunt principalele dezavantaje ale iluminatului cu LED ?

Costul Initial: In general produsele de iluminat cu LED au un pret initial mai mare decat alternativele clasice cu becuri filament, becuri economice si tuburi neon fluorescente. Tendinta din ultimii ani este de ieftinire a acestor produse cu LED in asa fel incat astazi gasim de exemplu Becuri cu LED mai ieftine decat anumite Becuri economice fluorescente.

In general produsele de iluminat cu LED au un pret initial mai mare decat alternativele clasice cu becuri filament, becuri economice si tuburi neon fluorescente. Tendinta din ultimii ani este de ieftinire a acestor produse cu LED in asa fel incat astazi gasim de exemplu Becuri cu LED mai ieftine decat anumite Becuri economice fluorescente. Unghiul de lumina: Anumite corpuri sau surse de iluminat cu LED au un unghi mai mic decat solutiile clasice cu becuri incandescente, economice sau tuburi de neon fluorescente. Acest lucru se datoreaza faptului ca in general LED-ul emite o lumina directionala sau cu un unghi de lumina mai mic.

Anumite corpuri sau surse de iluminat cu LED au un unghi mai mic decat solutiile clasice cu becuri incandescente, economice sau tuburi de neon fluorescente. Acest lucru se datoreaza faptului ca in general LED-ul emite o lumina directionala sau cu un unghi de lumina mai mic. Scaderea fluxului luminos sau a intensitatii luminoase: Un alt dezavantaj important al surselor si al corpurilor de iluminat cu LED este deprecierea cantitatii de lumina (flux luminos). Acesta poate scade cu aproximativ 5% intr-un an.

Ce modele de LED-uri sunt in general ?

Principalele tipuri de LED-uri folosite sunt: SMD LED (3528, 5050, 5730, 3014, 2835, etc). Modelul LED de tip SMD este folosit de obicei la fabricarea urmatoarelor produse: Banda LED 12V sau 220V, Becuri LED cu dulie E14, E27, E40, GU10, GU5.3, G9, G4 cu alimentare la 12 sau 220V, Tuburi de Neon T8 60cm, 120cm, 150cm, Module LED 12V, Panouri LED, Aplice cu LED, Corpuri de Neon cu LED, etc COB LED (5W, 10W, 15W, 20W, 25W, 30W, 50W, 70W si 100W). Aceste modele de LED sunt utilizate de obicei in urmatoarele produse de iluminat cu LED: Proiectoare LED, Lampi Stradale LED, Lampi de Atelier cu LED, Spoturi incastrabile cu LED, Plafoniere sau Aplice cu LED, etc. COB LED-uri se mai numesc si CHIP LED, CIP LED, Pastile LED si se gasesc ca si Componente LED (Piese de schimb LED) Deep LED. Acest model a fost folosit la primele modele de becuri cu LED care de obicei aveau intre 12-20 de LED-uri si o putere de maxim 1.5W Power LED (1W, 2W, 3W, 4W si 5W). Intra in componenta urmatoarelor produse: Becuri LED, Proiectoare LED, Proiectoare arhitecturale cu LED, Spoturi pentru piscina, Spoturi ingropate pentru pardoseala sau pavaj. COG LED (Chip on Glass) - Este ultimul model de LED aparut in ultimii 2 ani. Cu o tehnologie moderna, acest tip de LED este folosit la Becurile LED Filament Edison Glob sau Lumanare. Noile Becuri LED Filament au puteri cuprinse intre 2 si 8W.

La ce tensiune se alimenteaza un LED ?

Cu ajutorul unei placi electronice (circuit electronic), LED-ul este conectat la reteaua de electricitate la 12V sau 220V. Alimentarea LED-urilor la curent se poate face cu un transformator, sursa de alimentare sau un driver LED. De exemplu: Becurile cu LED sau Tuburile de neon cu LED au placa electronica inclusa in corpul becului Banda cu LED 12V sau Modulele cu LED se alimenteaza cu o sursa de alimentare care transforma tensiunea din 220V in 12V Banda cu LED 220V se alimenteaza cu un transformator special Spoturile LED, Aplice LED sau Panourile LED sunt alimentate cu un transformator special Proiectoarele cu LED, Lampile Stradale cu LED sau Lampile Industriale cu LED au in componenta lor un Driver LED cu specificatii tehnice in functie de puterea LED-ului

GLOSAR / INDEX / TERMENI LED

A

ALB RECE

Reprezinta gama de temperatura de culoare cuprinsa in intervalul 5000K – 6500K. Nuanta de alb rece este apropiata de culoarea emisa de lumina tuburilor de neon clasice (cu nuanta albastruie) si are o intensitate luminoasa mai mare.

ALB NATURAL

Este cunoscut si sub denumirile de Alb Pur, Alb Lumina Zilei sau Neutru. Acesta nuanta are temperatura de culoare cuprinsa intre 3500K – 5000K. Sursele sau corpurile de iluminat LED cu aceasta temperatura de culoare emit o nuanta apropiata de lumina data de catre soare la jumatatea zilei.

ALB CALD

Reprezinta nuantele de culoare apropiate cu lumina emisa de becurile cu filament incandescente. Intervalul de temperatura de culoare pentru aceasta nuanta este cuprins intre 2700K – 3500K. Aceasta culoare poate fi perceputa cu lumina transmisa de soare in perioada cand apune.

APRINDERE INSTANTANEE

Este unul din principalele avantaje ale produselor de iluminat cu LED. Acestea spre deosebire de sursele compacte fluorescente (becuri economice sau tuburi de neon) nu au nevoie sa se incalzeasca pentru a ajunge la intensitatea luminoasa maxima. In cazul surselor de lumina cu LED, intensitatea luminoasa ajunge la un nivel maxim in mai putin de 1 secunda.

AMPER

Amper este unitatea de masura pentru intensitatea curentului electric. Intensitatea curentului electric masurat in amperi are simbolul unitatii de masura litera A.

B

BALAST / DROSER

Reprezinta un transformator de curent care este folosit pentru aprinderea surselor de lumina compact fluorescente (tuburi de neon fluorescente clasice). Acestea sunt componente ale corpurilor de iluminat cu tuburi fluorescente si sunt de doua feluri: Balast / Droser Electronic si Balast / Droser Electromagnetic. Un corp de neon cu Balast (Droser) electromagnetic are nevoie si de un STARTER electronic pentru a realiza aprinderea tubului de neon fluorescent. Aprinderea sursei de lumina compacte fluorescente se face mult mai rapid in cazul in care corpul este echipat cu un Balast (Droser) Electronic dar are dezavantajul ca este mult mai sensibil la fluctuatii de tensiune fata de un corp de neon echipat cu Balast (Droser) Electromagnetic.

C

CANDELA

Candela este unitatea fundamentala pentru masurarea intensitatii luminoase din sistemul international de unitati. Simbolul prescurtat al candelei este cd .

CCT

A se vedea TEMPERATURA DE CULOARE !

CRI

A se vedea INDICELE DE REDARE A CULORILOR !

COB LED / CHIP LED / CIP LED

COB (CHIP ON BORD) LED reprezinta o noua tehnologie de ansamblare a LED-urilor. Un COB LED contine mai multe LED-uri grupate in asa fel incat ele functioneaza ca un tot si dau impresia de lumina uniforma. COB LED-urile au forma rotunda sau patrata si sunt de obicei folosite la Proiectoare LED, Lampi Stradale cu LED, Lampi Industriale cu LED, Spoturi LED, Aplice LED, etc.

CHIP LED-urile de tip COB se mai numesc popular si Pastile LED sau CIP LED si fac parte din categoria de produse Componente LED (Accesorii si Piese de Schimb pentru Corpuri de iluminat cu LED).

CORP DE ILUMINAT

Reprezinta un corp sau un ansamblu de iluminat care nu are in componenta lui sursele de iluminat (becuri, tuburi neon sau LED-uri). Corpurile de iluminat traditionale sunt prevazute cu o dulie sau mai multe in care se vor instala sursele de iluminat. Corpurile de iluminat pot fi cu alimentare la 12V sau la 220V.

CORP DE ILUMINAT CU LED

Corpurile de iluminat cu LED au incluse in componenta lor sursele de iluminat (LED-uri) si nu sunt prevazute cu dulie. Acestea se alimenteaza direct la 12V sau 220V conform specificatiilor fiecarui produs in parte.

CORP DE ILUMINAT SUSPENDAT

Sunt corpurile care se monteaza sau se fixeaza pe tavan sau pe perete cu ajutorul sistemului se suspendare inclus in pachet si conform specificatiilor. Corpurile de iluminat suspendate pot fi de urmatoarele feluri: lustre, candelabru, aplica, plafoniera, pendul, panou LED, corp neon, corp aplicat, etc. Acestor corpuri li se mai spune si corpuri de iluminat aplicate sau pe tencuiala (PT).

CORP DE ILUMINAT INCASTRAT

In general corpurile de iluminat incastrate pot fi de urmatoarele feluri: spot led, panou led, corp neon, spot downlight, spot pardoseala, spot piscina, spot pavaj. Aceste corpuri de iluminat incastrate se pot monta in functie de specificatiile si aplicatiile produsului respectiv in tavan fals, rigips, tavan casetat, pardoseala, pavaj, gresie, faianta, parchet, etc. Pentru aceste corpuri trebuie avuta mare grija sa se respecte dimensiunile date de producator sau de furnizor asupra decupajului unde urmeaza a fi incastrat. Daca corpul de iluminat incastrabil este prevazut cu transformator trebuie sa se tina cont si de volumul pe care acesta il va ocupa in momentul in care dorim sa il incastram.

Corpurile de iluminat incastrabile se mai gasesc si sub urmatoarele denumiri: Corp iluminat pentru tavan fals, corp iluminat pentru rigips, corp iluminat pentru tavan casetat, corp iluminat sub tencuiala (ST), corp iluminat ingropat, corp iluminat pentru pardoseala, corp iluminat pentru piscina, corp iluminat pentru parchet, corp iluminat pentru pavaje, etc.

COMPATIBILITATE CU VARIATOR DE TENSIUNE

Sursele sau corpurile de iluminat cu LED sunt compatibile cu variatoarele de tensiune doar daca pe ambalajul produsului respectiv este specificat acest lucru prin urmatoarele texte sau pictograme: Dimabil, Compatibil cu variator de tensiune (dimmer), Dimable sau este afisata o imagine cu un variator de tensiune (acesta imagine nu trebuie sa aibe semnul X pe ea). In general produsele cu LED aflate pe piata din Romania nu sunt compatibile cu variatoarele de tensiune. Folosirea acestor produse incompatibile cu variatorul de tensiune pot avea urmatoarele simptome: arderea produsului, reducerea semnificativa a duratei de viata, aparitia fenomenului de vibratie sau palpaire a luminii.

CONSUMUL DE ENERGIE

Printre cele mai importante avantaje ale produselor de iluminat cu LED este reducerea consumului de energie fata de corpurile sau sursele de iluminat clasice (becuri incandescente cu filament, becuri economice, tuburi de neon, etc). Reducere costurilor la factura de curent poate sa fie de pana la 90% tinandu-se cont de energia electrica consumata si economisita pentru iluminat. Din acest motiv sursele si corpurile de iluminat cu LED isi pot amortiza investitia initiala in aproximativ un an daca acestea functioneaza in medie 3 ore pe zi.

COSTURI DE INTRETINERE

A se vedea INTRETINEREA / MENTENANTA CORPURILOR DE ILUMINAT CU LED

D

DEFECTE / MOTIVE DEFECTIUNI

Si in cazul produselor de iluminat cu LED pot aparea defecte din diverse motive. Cu toate ca produsele cu LED au o durata de viata de pana la 50.000 ore, aceasta poate fi influentata in mod negativ din cauza utilizarii neadecvate a produsului sau a fluctuatiilor de tensiune. Defectiunile pot aparea la urmatoarele componente ale produsului: LED-ul, partea electronica sau ambele. Principalele motive pentru care apar defectiuni ale surselor sau ale corpurilor de iluminat cu LED sunt urmatoarele: fluctuatii de tensiune, folosirea la exterior a produselor care nu sunt fabricate in acest sens, folosirea in mediu umed a produselor fara rezistenta la umezeala, mentinerea in functiune pentru durate mai mari de 10-12 ore pe zi, etc.

DIMENSIUNI / DECUPAJ

Dimensiunile surselor sau a corpurilor de iluminat cu LED sunt exprimate de obicei in centimetri sau in milimetri, in functie de produs. Aceste dimensiuni sunt declarate de catre producatorul sau furnizorul produsului. In general dimensiunile exprimate sunt cele exterioare iar in cazul corpurilor care urmeaza a fi incastrate sunt oferite si dimensiunile decupajului.

DIMABIL

Reprezinta compatibilitatea de functionare actionata de un variator de tensiune (dimmer) a unei surse sau a unui corp de iluminat cu LED. Functionarea corespunzatoare a unei surse sau a unui corp de iluminat cu LED este influentata de puterea acesteia raportata la intervalul de lucru a variatorului de tensiune. De exemplu daca variatorul de tensiune lucreaza intre 60 – 1000W si noi alimentam cu acesta un bec LED 10W dimabil acesta nu va functiona corespunzator si va aparea efectul de vibratie/palpaire.

DIMMER / VARIATOR DE TENSIUNE / POTENTIOMETRU

Variatorul de tensiune (Dimmer / Potentiometrul) faciliteaza reglarea intensitatii luminoase (in intervalul 10-100%) a surselor sau a corpurilor de iluminat cu LED compatibile. In functie de puterea totala a surselor sau a corpurilor de iluminat cu LED care urmeaza a fi actionate de un variator de tensiune se recomanda folosirea variatoarelor de tensiune mecanice sau electronice. Daca puterea totala (consumul (W)) este mai mica de 60W se recomanda folosirea unui variator de tensiune electronic deoarece acesta are o plaja mai mare de functionare, plecand de la o putere mai mica decat varianta mecanica. Inaintea de achizitionarea unui variator de tensiune trebuie sa consultati specificatiile tehnice ale acestuia raportat la nevoile dumneavoastra.

DISPERSOR

Multe surse sau corpuri de iluminat cu LED au in componenta lor un dispersor. Acesta poate fi din plastic, plexiglas sau sticla si poate avea urmatoarele culori: alb, efect gheata sau transparent. In functie de aplicatiile si efectele dorite se pot alege sursele sau corpurile de iluminat cu LED cu dispersorul adecvat.

DRIVER LED

Driver-ul LED este componenta electronica (un fel de transformator) ce face conversia intre tensiunea de intrare si cea de functionare a LED-ului inclus intr-un proiector LED, lampa stradal LED, lampa industriala LED, etc. Un Driver LED are de obicei un grad de protectie mai ridicat (minim IP65), deoarece produsele din care face parte sunt utilizate de obicei in mediul exterior.

DULIE

Piesa metalica in care se fixeaza becul electric si care asigura contactul becului cu reteaua electrica. Duliile corpurilor de iluminat pot fi din urmatoarele tipuri de dulii standard: E14, E27, E40, G4, GU5.3, G9, GU10, G13.

DURATA DE VIATA

Durata de viata a produselor de iluminat cu LED este in general de pana la 50.000 ore. Daca o sursa sau un corp de iluminat cu LED este folosit in medie 6 ore pe zi acesta ar putea functiona aproximativ 22 ani, daca este folosit in conditii normale. Durata de viata este influentata in mod negativ daca produsul este folosit in conditii improprii, cum ar fi: fluctuatii de tensiune, folosirea la exterior a produselor care nu sunt fabricate in acest sens, folosirea in mediu umed a produselor fara rezistenta la umezeala, mentinerea in functiune pentru durate mai mari de 10-12 ore pe zi, etc.

E

EFICIENTA LUMINOASA

Reprezinta raportul dintre consumul de energie electrica si lumina oferita. Eficienta luminoasa se masoara in lumeni per watt (lm/W). Cu cat cantitatea de lumeni este mai mare cu atat eficienta luminoasa are un raport mai bun. Cu alte cuvinte o sursa care are un raport de 100lm/W este de 2 ori mai eficienta decat una care are 50lm/W. Pe piata din Romania gasim produse cu LED cu eficienta intre 50-100lm/W. In general produsele comercializate se incadreaza in intervalul de eficienta luminoasa de 80-100lm/W.

ECHIVALENTA LED vs SURSE TRADITIONALE

Becurile cu LED sunt cu pana la 90% mai eficiente decat becurile incandescente cu filament. Cu alte cuvinte un Bec cu LED care da la fel de multa lumina ca un bec incandescent cu filament, consuma doar 10% fata de sursa traditionala cu filament. Pe langa economia de consum de energie durata de viata a unui bec cu LED este de pana la 50 de ori mai mare.

ECHIVALENTA LED / SURSE COMPACT FLUORESCENTE

In raport cu sursele compact fluorescente (becurile economice si tuburile de neon clasice), sursele cu LED sunt cu aproximativ 50% mai eficiente. De exemplu, un tub neon cu LED consuma la jumatate fata de varianta traditionala de tub neon fluorescenta si are durata de viata de pana la 3 ori mai mare. In raport cu becurile economice durata de viata a unui bec cu LED este de pana la 40 de ori mai mare.

F

FACTOR DE PUTERE

Factorul de putere este raportul din kW si kVA, in situatia in care kW reprezinta puterea activa reala iar kVA este puterea aparenta. Valoarea ideala a raportului dintre kW si kVA este 1. Daca factorul de putere are o valoare mai mica de 1, inseamna ca sunt pierderi in sistem. Ca exemplu daca avem un consumator electric cu puterea de 100W ce are factorul de putere 0.5, inseamna ca acesta consuma de 2 ori mai mult si vom platii pentru acel consumator dublu. Pe langa acest dezavantaj foarte mare mai exista riscul ca atunci cand avem consumatori cu un factor de putere mic sa creasca sarcina in transformatoare si in echipamente.

FASUNG

Piesa de forma cilindrica in care se insurubeaza un bec, pentru a-l conecta la circuitul electric. Standardele de fasunguri in Romania sunt urmatoarele: E14, E27 si E40. Pe langa acestea mai sunt folosite destul de rar (frigider, hota, etc) si fasungurile de tip E10, E12.

FLUX LUMINOS

Valoarea fluxului luminos este exprimata in lumeni. Lumenul este fluxul luminos emis pe un steradian de un punct luminos ce are intensitatea luminoasa de o candela (1 cd). Ca exemplu de referinta o candela produce 1 lumen pe o suprafata de 1 m2 la o inaltime sau o distanta de 1 metru. Un lumen pe m2 = un lux. Cu cat valoarea fluxului luminos exprimata in lumeni este mai mare, cu atat inseamna ca vom avea mai multa lumina.

FUNCTIONAREA LA TEMPERATURI SCAZUTE

Sursele si corpurile de iluminat cu LED au capacitatea de functionare la temperaturi scazute. Acestea spre deosebire de celelalte alternative de surse de iluminat (becuri incandescente sau surse compact fluorescente) rezista pana la -40 grade Celsius in functie de produs si de specificatiile tehnice ale acestuia.

FUNCTIONAREA CU INTRERUPATOARE CU LED

In general becuri cu LED sau corpurile cu LED-uri incorporate nu sunt compatibile cu intrerupatoarele simple sau duble cu LED. Incompatibilitatea se poate manifesta prin urmatoarele simptome: efect de flash (aprindere / stingere incontinua in momentul in care intrerupatorul este pe pozitia oprit), efectul de lampa de veghe (produsul cu LED ramana aprins la o capacitate intre 1-10% in momentul in care intrerupatorul este pe pozitia de oprit).

G

GRAD DE PROTECTIE / IP

Gradul de protectie IP (Ingress Protection) este format din 2 cifre si reprezinta gradul de protectie al carcasei echipamentului in care sunt asezate partile electronice, grad care este determinat pe baza unor testari. Prima cifra indica gradul de protectie la corpuri solide iar a doua cifra indica rezistenta la apa. Cu cat valorile cifrelor sunt mai mari, cu atat sunt mai rezistente fata de corpuri straine.

Exemplu: Grad de protectie IP65 este compus din 6: protectie impotriva prafului si 5: protectia impotriva unui jet de apa, din toate directiile.

IP Prima cifra (protectie impotriva corpurilor solide) IP A doua cifra (protectie impotriva lichidelor) 0 Nici o protectie 0 Nici o protectie 1 Protectie impotriva corpurilor solide, care sunt mai mari de 50mm 1 Protectie impotriva picaturilor de apa care cad vertical 2 Protectie impotriva corpurilor solide, care sunt mai mari de 12mm 2 Protectie impotriva picaturilor de apa care cad sub un unghi mai mic de 15°de la verticala 3 Protectie impotriva corpurilor solide, care sunt mai mari de 2,5mm 3 Protectie impotriva picaturilor de apa care cad sub un unghi mai mic de 60°de la verticala 4 Protectie impotriva corpurilor solide, care sunt mai mari de 1 mm 4 Protectie impotriva apei care stropeşte din toate directiile 5 Protectie impotriva patrunderii particulelor, care sunt mai mici de 1mm 5 Protectie impotriva unui jet de apa, din toate directiile 6 Protectie impotriva prafului 6 Protectie impotriva jetului de apa sub presiune 7 7 Protectie impotriva scufundarii (pana la 150mm) 8 8 Protecţie împotriva scufundarii (pana la 1000mm)

GREUTATEA

Greutatea produselor este exprimata in grame sau kilograme. Informatiile referitoare la greutatea produselor sunt prezentate conform datelor pe care le primim de la producator sau importator. Mai pot aparea situatii in care vom prezenta aceste informatii dupa ce produsele se vor cantari manual cu si fara ambalaj.

GARANTIE

Pentru informatii complete legate de Garantia produselor accesati link-ul urmator: Garantie produse

INFRAROSU

Comparativ cu alte surse de iluminat traditionale, sursele si corpurile de iluminat cu LED-uri nu emit radiatii infrarosii.

INDICELE DE REDARE AL CULORII (CRI)

Reprezinta indicele care sta la baza masurarii capacitatii unei surse de lumina artificiale de a reda culorile asa cum sunt percepute de ochiul uman in lumina naturala. Valoarea pentru acest indice este intre 1 si 100. Valorile de peste 80 indica o buna capacitate de redare a culorilor, iar pentru activitati profesionale ce se bazeaza pe sursa de lumina valoarea acestuia este recomandat sa fie peste 90. LED-urile au o buna valoare a acestui indice neavand nevoie de filtre pentru redarea culorilor si ar trebui sa aibe acest indice inscris pe ambalaj. In general produsele comercializate de noi au indicele CRI mai mare de 80.

INTENSITATE LUMINOASA

Este fluxul luminos ce este emis intr-o anumita directie de o sursa de lumina (unitatea de masura folosita este candela). Astfel doua corpuri de iluminat pot avea acelasi flux luminos (acelasi numar de lumeni) dar intensitate luminoasa diferita in functie de capacitatea de a concentra lumina intr-un anumit unghi.

INTRETINEREA / MENTENANTA CORPURILOR DE ILUMINAT CU LED

Pentru a putea folosi LED-urile o perioada cat mai indelungata este recomandat sa se respecte indicatiile producatorului.Cateva sfaturi generale care trebuie avute in vedere pentru utilizarea indelungata a corpurilor de iluminare cu LED sunt :

Urmarea instructiunilor de instalare, urmarind o inslatalre corecta si respectarea indicatiilor pentru care a fost construit corpul de iluminat.

Sa nu se foloseasca corpurile de iluminat cu LED-uri in locuri umede, daca nu au fost construite special cu acest scop. De asemenea curatarea LED-urile (in situatia in care sunt la vedere) sa se faca cu o carpa uscata.

Sa nu se foloseasca sursele sau corpurile de iluminat cu LED in locuri cu tempraturi ridicate, intervalul de temperatura ideala de functionare fiind intre 5-40 C. Cu toate ca LED-urile nu emit caldura trebuie tinut cont de faptul ca si ele se incalzesc si suporturile acestora trebuie sa fie din materiale ce faciliteaza racireaa si sunt prevazute cu guri de ventilare pentru ca LED-ul sa nu se supraincalzeasca si sa functioneze la capacitate optima .

IMPACT ASUPRA MEDIULUI

LED-urile prezenta avantaje importante: consumul energetic redus si durata de viata mare. Pentru emiterea unei lumini de aceeasi putere, LED-urile consuma mult mai putina energie ceea ce inseamna costuri mai mici pentru plata energiei. Becurile cu LED folosesc energia mai eficient fata de becurile incandescente cu filament care consuma 90% din energie pentru a se incalzi (caldura pe care in anumite situatii incercam sa o combatem prin folosirea aerului conditionat si de aici apar alte costuri suplimentare). Durata de viata a acestora poate fi cu pana la de 50 ori mai lunga fata de cele ale surselor traditionale de iluminat (un bec clasic cu filament are o durata de viata de 1.000 ore iar un bec LED are durata de viata de pana la 50.000 ore).

LED-urile nu contin susbstante periculoase pentru mediul inconjurator. La nivel mondial se renunta la sursele traditionale de iluminat pentru cele mai eficiente din punct de vedere energetic si de ocrotire a mediului inconjurator. La nivelul Uniunii Europene, legislatia prevede ca pana in 2017 sa se renunte la sursele de iluminat cu incandescenta si descarcare de gaze.

K

KELVIN (K) / TEMPERATURA DE CULOARE (K)

Unitatea de masura ce sta la baza masurarii temperaturii de culoare a luminii.

L

LAMPA FLUORESCENTA COMPACTA (CFL)

Se refera in general la becurile economice si la tuburile de neon clasice. Becuri economice pot avea diverse tipuri de dulii (E14, E27, E40, G9, GU10, etc.) si diferite forme (glob, para, 2U,3U,4U,5U, spirala, semi-spirala, etc.). Tuburile de neon cele mai uzuale au dulie G13, lungimea de 60, 120 si 150cm si sunt cu diametrul de 26cm (T8).

LED

LED ( Light Emitting Diode ) este o dioda emitatoare de lumina. Cu alte cuvinte LED-urile sunt dispozitive in stare solida care nu necedita incalzirea unui filament pentru a produce lumina. Un LED face conversia energiei electrice in lumina.

LIVRARE

Reprezinta serviciul pe care il oferim clientilor nostri prin care ne ocupam de ambalarea produselor comandate si expediarea acestora catrea adresa furnizata. In functie de valoare comenzii acest serviciu este gratuit sau contra cost.

LUNGIME

Este una dintre caracteristicile dimensionale ale anumitor produse de iluminat. In general este folosita pentru a exprima intinderea pentru produse precum: tuburi de neon sau benzi cu LED. In anumite locuri poate exprima dimensiunea ambajului produsului sau a coletului in care acesta se va livra ( in cazul in care va fi livrat individual). Lungimea este exprimata in milimetri (mm), centimetri (cm) sau metri (m).

LUMEN

Lumenul este unitatea de masura ce masoara fluxul luminos total emis de o sursa de lumina artificiala. La achizitionare unei noi surse de lumina cautati aceasta informatie in descrierea produsului. Eficienta luminoasa este data de raportul dintre lumenii emisi pe watt (lm/W).

LUMINOZITATE

Se refera la nivelul de flux luminos. Este criteriul care arata cata lumina va produce un bec intr-o secunda. La schimbarea unei surse de lumina clasice intr-una cu LED criteriul ce trebuie avut in vedere este numarul de lumeni. Gradul de luminozitate fiind exprimat de lumeni si nu de watti.

LUX (lx)

Unitate de masura a iluminarii, ce masura fluxul luminos pe o anumita suprafata. Un lux este egal cu 1 lumen/ 1 m2. Aceasta scade o data cu cresterea distantei fata de sursa de lumina. De cele mai multe ori se masoara la o distanta de 10 metri fata de sursa de lumina.

LUXMETRU

Dispozitiv de masurare a stralucirii luminii asa cum este perceputa de ochiul uman (a se observa diferenta fata de lumina produsa sau reflectata de un obiect sau o sursa luminoasa). Pentru telefoanele moderne de tip smartphone, exista aplicatii ce au functii asemanatoare acestui dispozitiv.

P

PUTERE

Se refera in general la performantele unei surse sau a unui corp de iluminat cu LED. Puterea LED-urilor o exprimam in watti (W). Cu cat valoarea puterii este mai mare cu atat acea sursa sau corp de iluminat cu LED ar trebui sa ofere un flux luminos (lumina) mai mare. Corect este sa comparam pe langa puterea unui LED si flux luminos al acestuia. De exemplu daca avem doua becuri cu LED, unul cu puterea de 9W si 100 lumeni/Watt, iar celalalt de 10W si 80 lumeni/Watt, ne vom intreba care din aceste doua becuri dau mai multa lumina. Primul bec va avea un flux luminos de 900 lumeni iar cel de-al doilea va avea 800 lumeni. In concluzie, chiar daca cel de-al doilea bec are o putere mai mare, lumina data de acesta va fi mai slaba fata de primul din cauza fluxului luminos.

R

REDAREA CULORILOR (Ra)

Reprezinta capacitatea unei surse de lumina artificiala de a reda culorile obiectelor iluminate in culori apropiate de cele ale iluminarii pe cale naturala – asa cum este perceput de ochiul uman. Astfel luminile cu un indice al redarii culorilor ridicat sunt mai apropiate de cele redate de lumina naturala pe cand cele cu un indice scazut arata incapacitatea de a furniza culori apropiate de cele redate de lumina naturala. Valoarea cea mai mare poate fi de 100 (in general pentru corpurile de iluminat incandescente) si poate ajunge si la valori negative pentru anumite surse se lumina. Mentiunea acestora pe ambalaje sau in fise tehnice apare cu indicativul CRI (Colour Rendering Index) si este recomandat ca acesta sa fie de peste 80.

REZISTENTA LA SOCURI SI VIBRATII

LED-urile sunt rezistente la socuri si vibratii comparativ cu alte surse de lumina ce trebuie manipulate cu grija. Materialele din care sunt facute sunt superioare din puncte de vedere al rezistentei la socuri si vibratii comparativ cu cele folosite in alte tipuri de surse de iluminat (precum sticla si filamentele subtiri). In acest sens sursele si corpurile de iluminat cu LED pot fi folosite in zone in care sursele clasice de iluminat nu ar rezista pe termen lung sau ar avea potential periculos (zone industaiale, mijloace de transport, zone pentru copii etc.).

REZISTENTA LA CICLURI DE APRINDERE / STINGERE

Durata de viata a LED-urilor este afectata de numarul de cicluri de aprindere sau stingere. In general o sursa sau un corp de iluminat cu LED rezista pana la 100.000 de cicluri de aprindere / stingere (pornire / oprire). Din acest motiv ele pot fi folosite pentru aplicatii ce necesita un numar mare de aprinderi si stingeri. Acesta este un avantaj tinand cont ca sursele traditionale prezentau inconveniente precum subtierea filamentelor pentru lampile cu incandescenta si erodarea invelisului de emitator pentru cele fluorescente sau cu descarcare de gaze.

RGB

Pornind de la modelul de combinare a culorilor ce are la baza rosul, verde si albastru pentru crearea unui numar mare de nuante, producatorii au scos pe piata variante de LED care permit utilizatorilor schimbarea culorilor acestora in timpul folosirii. Utilizatorul poate alege o nuanta sau, daca dispozitivul permite, poate seta LED-ul sa treaca prin diferite nuante automat. Exista diverse variante: de la becuri la benzi cu LED iar schimabrea culorii poate fi facuta prin dispozitive atasate sau cu o telecomanda.

S

SCADEREA FLUXULUI LUMINOS SAU A INTENSITATII LUMINOASE

Printre principalele dezavantaje ale surselor si ale corpurilor de iluminat cu LED este ca acestea de la an la an lumineaza cu 1-5% mai putin. Scaderea fluxului luminos se poate accentua din urmatoarele motive:

Incalzirea LED-ului datorita timpului mare de functionare

Utilizarea corpurilor sau a surselor cu LED in incinte unde sunt temperaturi ridicate sau nu sunt ventilate si racirea este neglijata

Aprinderea becului sau a corpului de iluminat cu LED de la un variator de tensiune in conditiile in care acesta nu este compatibil

Calitatea slaba a LED-ului

SMD LED

(Surface Mounting Device – dispozitiv montat de suprafata) – astfel componentele sunt montate pe suprafata placii electrice, ducand astfel la micsorarea dimensiunilor totale ale dispozitivului. Cele mai cunoscute LED-uri SMD sunt urmatoarele modele: 3528, 5050, 3014, 5730. LED-urile SMD sunt dreptunghiulare iar numarul modelului reprezinta cele doua dimensiuni (lungime si latime). De exemplu un LED SMD 3528 are lungimea de 35mm si latimea de 28mm. LED-uri de tip SMD sunt de cele mai multe ori folosite la fabricarea urmatoarelor produse: Banda LED, Module LED, Tuburi de Neon LED sau Panouri LED.

SOCLU

Este parte a corpului de iluminat care permite conectarea sursei (bec, spot sau tub neon) pentru ca aceasta sa functioneze. La achizitionare oricarei surse de iluminat trebuie verificata compatibilitatea dintre soclul ei si corpul de iluminat. Sursele cu LED prezinta mai multe variante, dintre care: G4, G9, G13, GU5.3 si GU10 sau fasung in forma clasica (E14, E27 si E40).

SPECTRU DE EFICIENTA LUMINOASA

Masoara eficienta radiatiei unei lungimi de unda de a produce efecte vizuale ale luminii pentru ochiul uman.

SURSA DE LUMINA

In sens general, este o parte a unui ansamblu de iluminat ce emite radiatie luminoasa artificiala. Comparativ cu alte surse de lumina, LED-urile au prezinta avantajul dimensiunilor compacte, a consumului energetic redus dar si a duratei de viata mai mare. De obicei cand ne referim la o sursa de lumina, ne referim la un bec, un spot sau un tub de neon.

T

TENSIUNEA DE ALIMENTARE / INTRARE

Se refera la tensiunea cu care trebuie alimentata sursa sau corpul de iluminat cu LED. Trebuie verificat ca aceasta sa corespunda cu cea mentionata in specificatiile tehnice ale produsului. In general, valorile tenisunii de alimentare standard in Romania pentru LED-uri sunt de 12V sau 220V.

TEMPERATURA DE FUNCTIONARE

Este specificata de producator LED-urilor si este mentionata pe ambalaj sau in fisa tehnica si respectarea acesteia este ideala pentru ca produsul sa poata sa ajunga sa aiba durata de viata mentionata de producator. LED-urile sunt dispozitive a caror durata de viata este direct determinata de temperatura ambientului in care opereza si functionarea indelungata la temperaturi ridicate scurteaza durata de viata a acestora. Producatorii folosesc un grafic pentru a indica modul in care temperatura ambientala influenteaza functionarea LED-urilor. De asemenea trebuie tinut cont de faptul ca LED-urile incorporate (incastrate) sau aflate in zone neventilate functioneaza la temperaturi mai mari fata de cele aflate in zone aerisite.

TEMPERATURA DE CULOARE (CCT)

Este modul prin care se poate face diferenta de culoare intre anumite tipuri de surse de lumina. Masurarea temperaturii de culoare are implicatii importante in alegerea surselor de iluminare pentru uzul casnic si industrial, fotografie, videografie si alte domenii.

Culorile luminii pot varia de la temperaturi de culoare joase cu lumina calda (mai mult galben si rosu) pana la temperaturi de culoare inalte cu lumina de culoare rece (mai mult albastru).

Valoarea pentru lumina zilei (cea naturala) are valori mai mici la rasarit si mai ridicate la mijlocul zilei.

Unitatea de masura pentru culoare de temperatura este Kelvin-ul (K).

Exemple de temperaturi de culoare :

Warm white(alb cald) – pana la 2700 si 3500 K – produce lumina calda, relaxanta

Daylight (lumina zilei) – valori 3500 si 5000K – lumina apropiata de cea naturala

Cool white (alb rece) – valori intre 5000K si 6500 K- produce o lumina rece, energizanta

Sursele de lumina cu LED au o diversitate foarte mare din punct de vedere al variantelor temperaturlor de culoare. Sursele de lumina cu LED au specificate de cele mai multe ori temperatura de culoare a luminii ce o emit fiind un important criteriu ce trebuie luat in seama in functie de scopul pentru care se achizitioneaza. Pe ambalajele acestora sau in specificatiile tehnice sunt trecute fie valoarea in grade Kelvin (de exemplu: 2700K) sau culoarea (de exemplu: warm white - WW).

TEMPERATURA KELVIN

Reprezinta unitatea de masura ce sta la baza masurarii temperaturii de culoare a tuturor surselor de lumina.

U

ULTRAVIOLET

Radiatie electromagnetica cu unde mai scurte decat lumina dar mai lungi fata de razele X. Cu toate ca razele ultraviolete nu sunt percepute de ochiul uman, efectele – atat cele benefice cat si cele nocive – ale acestora sunt bine cunoscute.

Sursa principala a razelor ultraviolete este Soarele, ca sursa naturala, dar exista surse de lumina artificiala ce emit anumite tipuri de raze ultraviolete cu diverse scopuri cum ar fi uscarea unor materiale, aparate de bronzat etc. LED-urile pentru iluminat nu emit astfel de raze si astfel nu sunt nocive pentru organismul uman ceea ce este un avantaj fata de lampile flourescente si chiar fata de cele cu incandescenta care emit astfel de radiatii.

UNGHIUL DE LUMINA

Determina modul in care lumina este imprastiata de sursa de lumina. Alegerea corecta poate avea implicatii atat estetice cat si functionale, astfel trebuie avute in vedere urmatoarele criterii: lumina directa sau indirecta, lumina centrata (atunci cand lumina este concentrata pe o zona mai mica) sau lumina dispersata (atunci cand lumina este raspandita pe o zona mai mare). Unghiul de lumina este direct influentat de forma sursei de lumina, unghiul cel mai mare poate fi redat de becurile in forma clasica (Becurile LED Filament), pe cand Becurile LED de tip SPOT au unghiul de lumina intre 25˚-35˚. Unghiul maxim de lumina poate fi de 330˚.

V

VIBRATIA / PALPAIREA

Este fluctuatia de intensitate a luminii produsa de sursele de iluminat artificiale. De cele mai multe ori este determinata de tipul de curent care da puterea acestor surse de iluminat.

In functie de intensitatea palpairilor acestea pot fi sau nu percepute de ochiul uman dar aceasta este influentata si de alti factori cum ar fi campul vizual si daca persoana care percepe este in miscare sau nu.

Palpairea rapida poate determina dureri de cap si obosirea ochilor dar si implicatii mai grave cum ar fi epilepsia.

O data cu modernizare surselor de lumina artificiala aceasta problema s-a atenuat considerabil. Cu toate acestea aceasta palpaire difera de la un tip de sursa de iluminat la alta.

VOLT

Reprezinta unitatea de masura a tensiunii electrice definita ca forta care determina curentul sa fie transmis printr-un cablu electric (conductor). Cu cat este mai mare numarul de volti, cu atat avem o capacitate mai mare de transmitere a curentului .

W

WATT

Prescurtarea se face cu litera W si este unitatea de masura ce masoara puterea electrica .

  • Cristian Rusu
  • April 29,2023

Leave a Reply