Asistent Material

Totul despre becuri – tipuri de becuri, avantaje și dezavantaje

by Cristian Rusu
May 05,2023

De mai bine de 100 de ani ne bucurăm de lumina artificială din locuințele noastre grație becurilor cu filament perfecționate de Thomas Edison. Da, chiar dacă mulți sunt de părere că Edison a fost cel care a inventat bulbul cu lumină, de fapt el nu a făcut decât să perfecționeze acest obiect, oferindu-i o viață mult mai lungă, de până la 1500 ore.

Primul bec a fost inventat în anul 1800 de către un englez, om de știință, pe nume Humphry Davy, care a reușit să aprindă o bucată de carbon după ce a conectat-o la două baterii.

Cu timpul, după experimente, peste experimente, s-a ajuns la concluzia că pentru a aprinde un bec este nevoie de un filament capturat într-un balon în care oxigenul să fie absent.

Eliminarea oxigenului din bulbul de sticlă a fost un pas foarte important, pentru că acest gaz favoriza aprinderea cu flacăra a filamentului, bulbul cedând în scurt timp după ce era conecta la o sursă de curent.

De la 1879 și până azi a trecut ceva timp, iar becul incandescent, care ne-a ușurat viața atâta amar de vreme este astăzi eclipsat de variantele mult mai moderne, mai economice și mai puternice și chiar dacă acestea nu au dispărut de tot de pe piață, în prezent lupta se da între 3 tipuri de becuri.

Care sunt tipurile de becuri care au pus monopol pe piață sistemelor de iluminat?

Becurile LED – Primele și cele care devin tot mai populare în rândul consumatorilor sunt becurile LED și asta datorită faptului că mare parte din energia pe care o primesc de îndată ce comutatorul este activat, o vor converti în lumină. În plus, becurile LED sunt apreciate și pentru faptul că nu conțin mercur, un gaz destul de toxic și nociv și pentru faptul că acestea consumă cu până la 90% mai puțină energie electrică decât celebrul bec incandescent.

– Primele și cele care devin tot mai populare în rândul consumatorilor sunt becurile LED și asta datorită faptului că mare parte din energia pe care o primesc de îndată ce comutatorul este activat, o vor converti în lumină. În plus, becurile LED sunt apreciate și pentru faptul că nu conțin mercur, un gaz destul de toxic și nociv și pentru faptul că acestea consumă cu până la 90% mai puțină energie electrică decât celebrul bec incandescent. Becurile cu halogen – Nici acestea nu stau rău la capitolul popularitate și asta datorită faptului că lumina produsă de aceste becuri cu halogen este foarte asemănătoare cu cea naturală. Comparativ cu aceleași becuri cu incandescență, becurile cu halogen, ce conțin iod sau brom, produc o lumină cu 20% mai puternică decât predecesoarele lor, iar media lor de viață este undeva la 2000 de ore de funcționare. De asemenea, dintre cele trei tipuri de becuri pe care le vom prezenta.

– Nici acestea nu stau rău la capitolul popularitate și asta datorită faptului că lumina produsă de aceste becuri cu halogen este foarte asemănătoare cu cea naturală. Comparativ cu aceleași becuri cu incandescență, becurile cu halogen, ce conțin iod sau brom, produc o lumină cu 20% mai puternică decât predecesoarele lor, iar media lor de viață este undeva la 2000 de ore de funcționare. De asemenea, dintre cele trei tipuri de becuri pe care le vom prezenta. Becurile cu halogen înregistrează cel mai mare consum de energie, cu toate că au fost aduse îmbunătățiri la acest capitol. Ceea ce ar mai fi de spus despre acest tip de bec este că el funcționează pe același principiu cu depășitul bulb cu filament. De altfel, și acest bec este prevăzut cu un filament, însă ceea ce le diferențiază este faptul că filamentul becului cu halogen poate atinge o temperatură mult mai mare fără să fie în pericolul de a se arde.

Becurile fluorescente – Cel de-al treilea tip de bec către care ne putem orienta atunci când avem nevoie de un bec pentru iluminarea unei încăperi este destul de asemănător cu neonul, diferența făcând-o pe o parte dimensiunea, pe alta circuitele electronice mici.

Avantajele și dezavantajele celor trei tipuri de becuri

Așa cum era de așteptat fiecare din cele trei tipuri de becuri amintite mai sus vin la pachet deopotrivă cu avantaje și dezavantaje.

Becurile LED

AVANTAJE

Fără doar și poate primul avantaj al acestui tip de bec este durata sa mare de viață. El a fost proiectat să funcționeze pe parcursul a 50.000 de ore, ceea ce înseamnă că viața lor este chiar și de două ori mai mare decât a becurilor fluorescente.

Un alt atu al becurilor led este chiar calitatea luminii pe care o emană, aceasta fiind mult mai puternică și mult mai albă. Cu toate acestea becurile cu LED sunt niște consumatori foarte mici, ele având nevoie de o cantitate de energie electrică cu până la de 15 ori mai mică decât în cazul altor tipuri de becuri.

Ultimul dar nu cel din urmă motiv care recomandă becul cu LED este rezistența sa la șocuri și vibrații.

DEZAVANTAJE

Dat fiind că nu există perfecțiune, becurile LED nu sunt lipsite de dezavantaje, însă pentru că sunt așa puține ele ar putea fi trecute rapid cu vederea.

primul face referire la costul de achiziție. Becurile LED sunt dintre cele mai scumpe becuri de pe piață. Dacă însă ne gândim la rezistența lor, la durata de viață, precum și la consumul redus de energie, atunci am putea spune că sunt o investiție inteligență, care cu siguranță o vei recupera în timp.

cel de-al doilea dezavantaj al becurilor LED se referă la felul cum acestea distribuie lumina într-o încăpere, iar faptul că nu o distribuie uniform într-un spațiu poate fi destul de deranjant. Vestea bună este că se lucrează la acest capitol, și o dată remediată problema nu va mai exista niciun argument cu greutate care să ne împiedice să cumpărăm exclusiv becuri LED în locuințele noastre.

Becurile cu halogen

AVANTAJE

raportându-ne la bulbul clasic, la becul tradițional, becurile cu halogen produc o lumina a cărei intensitate este cu până la 30% mai mare.

de asemenea, acestea emit o lumina caldă, ușor strălucitoare, plăcută și relaxantă pentru ochi.

DEZAVANTAJE

dacă ne referim strict la consum, aceste becuri în comparație cu alte modele moderne, consumă cea mai multă energie electrică, însă mai puțină decât un bec clasic.

becurile cu halogen, cu toate că sunt disponibile și în variante mai mari, ele sunt utilizate, datorită dimensiunilor sale, preponderent pentru realizarea sistemelor de iluminat tip spot.

trebuie manipulate cu grijă pentru că sunt destul de fragile, în plus, este nevoie să se evite amplasarea acestora în apropierea unor surse inflamabile.

Becurile fluorescente

AVANTAJE

destul de asemănătoare cu neoanele, becurile fluorescente se evidențiază, comparativ cu becurile cu incandescență, prin faptul că prezintă un consum redus de energie, de până la 5 ori mai mic.

DEZAVANTAJ

cel mai mare dezavantaj al acestor tipuri de becuri este acela că din momentul aprinderii și până în cel în care distribuie lumina la intensitate maximă pot trece câteva minute bune. Acest lucru poate fi destul de deranjant în timp, lumina palidă, slabă creându-ți în primă fază un sentiment de disconfort.

TIPURI DE LUMINĂ

Pe lângă media de viață, costul și tipul becului, un alt aspect care contribuie la alegerea acestuia este tipul de lumină pe care-l produce.

În momentul de față, avem două posibilități: lumina caldă și lumina rece.

Acestea pot fi depistate cel mai ușor, înainte de a încerca becul, prin intermediul culorii bulbului. Astfel, dacă bulbul prezintă o nuanță ușor gălbuie spre portocaliu, atunci cu siguranță acesta va produce o lumina caldă, în timp ce becurile albe sunt cele care ne vor oferi o lumină rece, cu nuanțe de albastru.

Totodată, aceste nuanțe discrete pot fi alese nu numai din perspectiv preferințelor și a confortului, dar și din cea a consumului, căci o lumină caldă are nevoie de mai puțini watti, în timp ce una rece solicită mai multă energie electrică.

WATTI

Numărul de watti înscriși pe cutia becurilor te anunță în legătură cu cantitatea de energie electrică de care acestea vor avea nevoie pentru a funcționa sau, mai exact de cât curent vor consuma într-un interval de 60 de minute.

Numărul de watti utilizați au scopul de a transformă energia deopotrivă în căldură și lumină.

Când avem de-a face cu un bec modernizat tehnologic, atunci acestuia îi va lua mult mai mult timp să se încălzească, ceea ce înseamnă că va consuma și mai puțin curent. Din acest motiv este oarecum incorect să judeci un bec modern după ambalaj, dacă putem spune așa.

Concret, pentru a înțelege și mai bine cum stă treaba cu consumul și cantitatea de lumina, venim cu exemplul:

Becurile moderne de tipul celor LED sau fluorescente sunt apreciate în funcție de echivalența în watti. Mai exact, un bec fluorescent care în realitate consumă numai 13W, el va produce lumină la o intensitate la fel de mare ca un bec incandescent de 60W.

  • Cristian Rusu
  • May 05,2023

Leave a Reply