Asistent Material

10 motive pentru care să îți cumperi o lampă led pentru birou

by Cristian Rusu
March 02,2022

Chiar dacă pare un lucru ce ar ocupa ultimul loc pe o listă cu griji, atunci când te afli în plin proces de amenajare a locuinței, alegerea luminii potrivite, adică becuri și corpuri de iluminat, poate asigura confort, armonie, randament sporit, accentuând în același timp ideea de cămin primitor.

Este de datoria ta să știi ce fel de lumină trebuie să fie în dormitorul copilului tău, pentru a se putea odihni așa cum trebuie. Ce lumină trebuie să fie în bucătăria casei, acolo unde îi chemi pe toți la masă sau cum îmbini diferitele temperaturi de culoare, pentru a fi sigur că în living, cei ai casei se pot odihni, pot lucra, dar pot la fel de bine să socializeze, atunci când este cazul.

Deodată, alegerea luminii din casă, că este lumină caldă pentru relaxare sau lumină albă pentru o lampă birou, nu mai pare un subiect atât de simplu.

Despre temperatura de culoare

Încălzirea unui bec aprins trece prin diferite grade de temperatură, înainte de a ajunge la o temperatură înaltă de bec încins. Filamentul este colorat, mai întâi, în roșu; devine apoi galben și ulterior, alb, iar în momentul în care se ajunge la o temperatură ridicată, capătă tonuri de albastru. Fiecare dintre aceste frecvențe de lumină influențând diferit atmosfera din cameră, dar și organismul uman.

Lumina caldă, apropiată de galben este determinată de temperaturi joase. De exemplu, lumina galben-portocalie a lumânărilor atinge 1800⁰K, în timp ce lumina albă, are valori ale temperaturi de culoare apropiate de valoarea de 5600⁰K, temperatura de culoare a luminii soarelui.

Lumina caldă (1700 – 3200⁰K) este potrivită pentru zonele de relaxare ale camerei, dormitoare, camera copilului, living, coridoare. Acest tip de lumină este ideal pentru a contura un spațiu plin de armonie și extrem de primitor. Însă lumina caldă, extrem de potrivită pentru confort, armonie și relaxare, cauzează scăderea puterii de concentrare și obosește ochii. Lumina albă caldă este potrivită pentru dormitor, living sau sufragerie, unde creează o atmosferă intimă și primitoare; fiind o alegere frecventă.

(1700 – 3200⁰K) este potrivită pentru zonele de relaxare ale camerei, dormitoare, camera copilului, living, coridoare. Acest tip de lumină este ideal pentru a contura un spațiu plin de armonie și extrem de primitor. Însă lumina caldă, extrem de potrivită pentru confort, armonie și relaxare, cauzează scăderea puterii de concentrare și obosește ochii. Lumina albă caldă este potrivită pentru dormitor, living sau sufragerie, unde creează o atmosferă intimă și primitoare; fiind o alegere frecventă. Lumina neutră (4000⁰K – 4500⁰K) este ceea ce numim „lumină bună pentru ochi”.

(4000⁰K – 4500⁰K) este ceea ce numim „lumină bună pentru ochi”. Lumina rece (5000⁰K – 6500⁰K) este potrivită pentru spațiile în care concentrarea este extrem de importantă, lumina rece accentuează detaliile și imită extrem de bine lumina naturală, nu obosește vederea și este preferată în birouri, holuri, spații comerciale, dar și în baie și bucătărie. Există persoane care aleg becurile cu lumina rece pentru luminatul rezidențial, datorită aerului modern pe care acestea îl oferă unei anumite încăperi. Se potrivesc extrem de bine cu o încăpere decorată în stil scandinav sau în stil minimalist. Lumina rece are însă dezavantajul de a nu reda corect culorile, având de asemenea un risc la radiații UV mai mare decât la cele solare. Este de preferat să evităm, însă, o lumină foarte rece și puternică, care poate provoca disconfort vizual.

Lampă birou – alegerea potrivită nevoilor tale

Lumina are o importanță sporită în momentul în care vrei să lucrezi, să citești sau să desfășori diferite activități similare folosind lumină artificială. Pentru a avea parte de o lumină cât mai bună, iar vederea să nu fie afectată apelează la lămpile de birou. Un prim avantaj al acestora este că îți poți fixa tu lumina așa cum îți este confortabil. În momentul în care lucrezi, o lumină potrivită poate să îți sporească atât concentrarea, cât și creativitatea.

Pentru a avea tot confortul necesar vei lua în calcul să alegi o lampă birou cu led, pentru că sunt foarte economice și din ce în ce mai populare, pentru că lumina are o intensitate maximă, plăcută ochiului, oferind confort vizual și multiple beneficii pentru sănătate.

Când alegi o lampă birou potrivită nevoilor tale trebuie să te fixezi pentru ce o folosești în principal. Dacă scrii poți alege o lampă mică, care să îți ilumineze doar porțiunea de birou unde lucrezi. Dacă ai proiecte mult mai ample, de exemplu schițe, alege o lampă mai mare care să lumineze o suprafață cât mai mare din birou. Poate ești tipul de om care lucrează pe laptop și nu are nevoie de astfel de corpuri de iluminat. In această situație, poți alege un lampadar flexibil, care te va ajuta să muți lumina oriunde îți dorești. Este foarte important ca un corp de iluminat să fie integrat în imaginea de ansamblu a întregii camere pentru a păstra o armonie vizuala prielnică unui mediu armonios.

Când se pune problema poziționării corecte a corpului de iluminat, trebuie luată în seamă mărimea biroului. Pentru un birou destul de mare alege o lampă cu picior cât mai înalt, pentru a lumina o suprafață cât mai mare. Poți opta pentru o lampă cu picior reglabil, pentru a regla tu singur în funcție de necesitate, intensitatea luminii. Când lucrezi doar pe calculator sau pe laptop, lampadarul flexibil este cel mai potrivit deoarece nu îți dorești ca lumina să îți bată pe ecran. Majoritatea device-urilor de acest fel, care au un display de dimensiuni medii sau mari sunt ergonomice și nu este deloc recomandat să poziționezi lumina înspre ecran. Cu ajutorul unei astfel de model de lampă birou vei putea alege unde să bată lumina, iar în acest fel ea nu te va deranja și nu va trebui să îți suprasoliciți vederea.

Beneficiile iluminatului cu lămpi led

  • Cristian Rusu
  • March 02,2022

Leave a Reply