Asistent Material

alegerea și montajul ferestrelor și a ușilor

by Cristian Rusu
June 01,2023

În articolul Cum să construiești o casă – Cărămidă, BCA sau beton armat am vorbit despre alegerea materialului de construcții pentru pereții interiori și exteriori. Concluzia articolului este că și pereții exteriori dar și cei interiori pot fi construiți din același material de construcție și cu aceleași grosimi, diferența fiind că cei exteriori necesită o îngroșare cu material termoizolant precum polistirenul.

Alegerea și montajul corect al ferestrelor și a ușilor reprezintă o etapă foarte importantă în construcția unei case. Acest lucru este mai ales valabil în contextul eficienței termice și a limitării zgomotelor propagate prin aer. Un element important al discuției de astăzi și motivul pentru care montajul corect are o importanță majoră este puntea termică. Adică vom căuta să alegem și să montăm ferestrele fără să avem punți termice. Toate explicațiile sunt aplicabile în contextul în care casa este termoizolată. Vom presupune că termoizolația este montată după montajul ferestrelor.

Alegerea ferestrelor și a ușilor la o construcție nouă

Avantajul unei construcții noi este că avem posibilitatea de a alege produsele potrivite fără a fi limitați de o formă și o structură veche. În trecut structurile nu erau construite în jurul eficienței termice sau în jurul ideii de izolare fonică. Alegerea potrivită a ferestrelor și a ușilor de la faza de planificare ne oferă de a poziționa convenabil unele elemente structurale și auxiliare de care acestea au nevoie. Primul lucrul pe care vreau să îl fac înțeles este înălțimea ferestrei. Acest lucru influențează cel mai mult cantitatea de lumină care intră în locuință. Sunt sigur că sunteți înclinați spre a crede că această cantitate de lumină este strict dependentă de suprafața ferestrei. De fapt, vom căuta să plecăm cu fereastra din partea cea mai de sus a peretelui și să coborâm cu ea chiar până la pardoseală. În funcție de destinația camerei, fereastra poate fi mai mult sau mai puțin lată.

Ușa reprezintă un element care trebuie făcut după un anumit set de reguli. În primul rând, există o limitare care se numește înălțime liberă. Acestă limitare înseamnă că spațiul necesar pentru o persoană este de minim 2,10 metri. Această înălțime se referă la spațiul liber prin care tu poți trece. Pentru a obține o astfel de înălțime minimă trebuie să luam în calcul grosimea tocului ușii, elementele auxiliare după cum vom vedea în continuare, când vom discuta despre montajul corect al ușilor, dar și spațiile unde urmează să inserăm spuma poliuretanică cu care vom fixa ușile în loc. Lățimea minimă a ușilor este variabilă în funcție de destinație. Sunt foarte multe reguli impuse pentru ușile de evacuare, pentru cele subterane sau pentru cele din spațiile publice. Nu am să intru în detalii, dar vă recomand o lățime liberă de 0,90 metri pentru toate ușile dintr-o locuință.

Montajul corect al ferestrelor la o construcție nouă

Ideea principală în jurul căreia doresc să construiesc acest argument este că fereastra se montează prima, iar termoizolația montată ulterior nu are voie să acopere tocul ferestrei. Aș vrea să luăm exemplul de mai jos pentru că este un exemplu perfect de fereastră comandată sau montată prost. Casa nici măcar nu este tencuită, iar peste această cărămidă va urma un strat de termoizolație, cel mai probabil cu o grosime de 100 de milimetri ( 10 cm ). Ce credeți că se va întâmpla cu tocul ușii și a ferestrei atunci când termoizolația va fi montată? Vom avea două opțiuni. Vom termoizola incorect și vom crea o ditamai punte termică în jurul geamului, ori vom acoperi tocul ușii și a ferestrei. Acest lucru este absolut valabil la exterior, dar poate fi și la interior dacă vom alege să termoizolăm sau să dublăm pereții cu rigips așa cum am discutat în articolul anterior.

Pentru a monta corect ferestrele termopan avem nevoie de planificare prealabilă. Tot în imagine, în partea de jos a ferestrei s-a pus o termoizolație din polistiren extrudat pentru că s-a anticipat prezența glafului exterior și interior. Ce nu s-a anticipat este faptul că această fereastră avea nevoie de mai mult spațiu în perete pentru a fi montată corect. În cazul de față era chiar mai ieftin să construim un perete ceva mai restrâns pentru a face destul spațiu pentru fereastră. Se putea monta o ramă de lemn, care urma să susțină fereastra, această ramă de lemn fiind suprapusă de termoizolație, astfel reducându-se punțile termice. În momentul de față nu se mai poate face mare lucru. Este necesar să se schimbe fereastra sau să se spargă zidul. Partea cu spartul zidului este mai nefavorabilă pentru că sus avem un buiandrug din caramidă cu miez de beton.

Montajul corect al ușilor la o construcție nouă

Lucrurile menționate mai sus sunt valabile și pentru uși, doar că la uși mai apar câteva lucruri în plus. Ușile sunt găuri în zid cu o înălțime superioară egală sau mai mică decât cea a ferestrelor. Recomandarea mea este să le amplasați la aceeași înălțime. Oricare ar fi situația, fereastra sau ușa are nevoie de un buiandrug sau o grindă deasupra. Ferestrele și ușile sunt structuri ușoare și elastice. Ele NU sunt făcute pentru a susține un perete, indiferent de mărime, material sau grosime. În această situație, în momentul în care fereastra va ceda, dărâmăturile se vor ține lanț. Practic, o parte din peretele de sus care a apăsat prea tare pe fereastră se va dărâma. Avertizarea vine cu ceva timp înainte. Întâi se vor sparge ferestrele sau ușa nu se va mai închide/deschide, apoi partea de sus a ferestrei sau a ușii va avea o curbă evidentă.

În imagine avem un buiandrug de beton armat deasupra locului unde urmează să fie instalată ușa. Peste acest zid de cărămidă, inclusiv peste cel sub care este poziționată ușa, vom avea o grindă sau o centură din beton armat. În alte situații este nevoie de o grindă foarte înaltă, iar ea va coborâ până la poziția buiandrugului.

Este bine să aveți un buiandrug deasupra ușii. Putem avea și o grindă, dar aceasta îndeplinește o funcție structurală. În timp, poate o să doriți să schimbați ușile. Acest lucru probabil va cere modificarea spațiului din jurul ușii. Un lucru care se face foarte des este să se spargă zidăria din jurul ușii vechi. Se caută să se facă un spațiu mai mare pentru a putea acomoda următoarea ușă. Nu avem voie să dărâmăm grinda, nici măcar să luăm puțin din ea. Acest lucru ar modifica acoperirea cu beton a armăturii sau chiar tăia barele de armătură din partea de jos. Adică cele mai importante elemente dintr-o grindă. Căutați să aveți întotdeauna un buiandrug deasupra ușii. Deseori la montarea ușilor, mai ales la cele de la intrarea în casă, se folosesc dibluri cu șurub. Evitați să introduceți aceste dibluri în găuri date în structura de rezistență. Cu fiecare schimbare de uși se vor crea un nou set de găuri.

  • Cristian Rusu
  • June 01,2023

Leave a Reply