Asistent Material

Cum să alegi un candelabru pentru hol. Cum să alegi un candelabru: sfaturi utile pentru a cumpăra cea mai bună lampă de tavan

by Cristian Rusu
January 25,2022

Cum să alegi un candelabru pentru hol. Cum să alegi un candelabru: sfaturi utile pentru a cumpăra cea mai bună lampă de tavan

@argus_light

Fiecare familie visează că va locui în propriul apartament confortabil. Și acum vine momentul în care visul se transformă în realitate. În acest moment, devine clar că confortul dorit este încă departe. Când tapetul este selectat și lipit, tavanele sunt vopsite și podelele sunt realizate, rămâne să cumpărați un candelabru. Aici apar problemele. Cum să-l aleg? Ai o idee grosieră, dar este dificil să găsești o opțiune care să atragă întreaga familie.

Atunci când alegeți un candelabru sau orice alt corp de iluminat, trebuie să vă bazați pe propriul gust, alegere și dorință de a vă face casa mai luminoasă, mai confortabilă și mai frumoasă. Doar tu vei crea o atmosferă de frumusețe și confort, transformă casa într-un loc în care vrei să te întorci de fiecare dată.

Există multe recomandări cu privire la ce candelabru să cumpărați, dar adesea nu sunt suficiente. Există o lipsă de informații complete cu privire la selecția surselor de lumină. Vom umple acest gol: vă oferim cel mai simplu algoritm pentru alegerea unui corp de iluminat. Amintiți-vă că frumosul nu este întotdeauna de înaltă calitate, iar modest nu este întotdeauna simplu. Întrebarea pe care să alegeți nu va mai fi insolubilă pentru dvs., deoarece cu schema noastră de alegere a emițătorilor de lumină pentru iluminarea pe mai multe niveluri, puteți găsi cea mai interesantă și acceptabilă opțiune.

Reguli de candelabru ținând cont de iluminare

Este necesar să determinați în mod aproximativ pentru dvs. intervalul de preț în care veți selecta opțiuni. Acum este de la 20 de dolari. pe forumuri de articole folosite (deși lampa propusă poate fi în stare excelentă) până la 600 USD în magazinele de iluminat de elită. Va trebui să plătiți și mai mult pentru un candelabru exclusivist cu forjare și încrustație.

Când apare întrebarea, ce candelabre să alegeți, ar trebui să determinați aproximativ pentru dvs. puterea de iluminare, care va inunda cu lumină fie întreaga cameră, fie o parte a acesteia. Este mai bine să alegeți un corp de iluminat cu mai multe moduri de iluminare sau cu un reostat pentru a-i reduce intensitatea. O soluție bună ar putea fi opțiunea „candelabru + aplice de perete”. Această combinație va crea iluminat supraetajat în apartament. Poate fi folosit dintr-o dată sau separat.

Este necesar să se țină cont de faptul că iluminatul interior este unul dintre factorii importanți de care depinde crearea atmosferei. Acest lucru a fost dovedit de mulți oameni de știință. Într-o cameră slabă și slab iluminată, o persoană are un sentiment subconștient de frică și oboseală. Într-o cameră luminoasă, nenatural, o persoană începe rapid să experimenteze disconfort. Există dorința de a scăpa de condițiile dăunătoare vederii.

Alegerea tipului de lampă pentru candelabru

Când întrebați cum să alegeți o lampă, trebuie să acordați atenție tipurilor de lămpi cu care este echipată, puterii lor totale. Iluminarea ta va depinde de aceste două caracteristici. Se știe că puterea totală a unui candelabru se calculează prin însumarea tuturor lămpilor care vor fi folosite în el.

Acum, nu toți producătorii indică fluxul luminos pe lămpi, merită să calculați cantitatea de lumină necesară pentru condiții de interior confortabile. Pentru o baie si pentru incaperi mici, o camara este suficient un flux luminos de 80-110 wati. Pentru o bucatarie de dimensiuni mici sau medii sunt suficienti 130-170 wati. Pentru alte camere, merită să calculați puterea separat. Totul depinde de înălțimea tavanului, de designul camerei. Parametrul mediu este de la 250 de wați.

Datorită varietății mari de lămpi, este necesar să determinați tipul de care aveți nevoie. Producătorii oferă diferite modele sau linii întregi de dispozitive de iluminat care pot fi folosite pentru echiparea întregului apartament. Există trei tipuri de lămpi în ele - incandescente, fluorescente și halogen.

O lampă incandescentă este considerată un clasic. Pro - preț scăzut, diferite opțiuni de design (tipuri de bază, suprafață, formă, putere). Dezavantajul este eficiența (eficiența) scăzută. Dacă puterea lămpilor înșurubate este calculată incorect, candelabru se poate topi, crăpa.

Lămpile cu halogen sunt utilizate în mod obișnuit pentru iluminare clară și strălucitoare. Fluxul de lumină emis este puternic și luminos. Merită să vă gândiți serios la alegerea unei lămpi cu halogen, deoarece atunci când economisiți la înlocuire, o durată lungă de viață, puteți aduce disconfort în casă.

Este obișnuit să folosiți lămpi fluorescente atunci când aveți nevoie de iluminare puternică și uniformă, de exemplu, într-o bucătărie. Cu beneficiile de putere mare, eficiență bună, durată lungă de viață, există și dezavantaje. Dezavantajul este că lumina de la o astfel de lampă obosește repede ochii din cauza uniformității și răcelii sale. O astfel de sursă de lumină are un preț semnificativ.

După ce v-ați hotărât asupra parametrilor, puteți începe în siguranță să alegeți un candelabru. Și numai după toate acestea vă veți putea face o idee despre ce fel de lămpi cu care să decorați un apartament, o casă, o cabană. Trebuie avut în vedere faptul că toate recomandările sunt de natură generală. Orice iti place, tu insuti trebuie sa te corelezi cu stilul si designul camerei.

Alegerea unui candelabru in functie de tipul de atasament

Puteți alege un model suspendat sau de tavan. Primul este clasic, de obicei executat cu coarne răsucite. Arată grațios, elegant, vizibil, face interiorul deosebit de sofisticat. Puteți alege un candelabru cu pandantiv într-o cameră mare, cu tavan înalt. Pentru că este mare. Datorita coarnelor frumoase ocupa mult spatiu, iar datorita suspensiei (lant, tija decorativa sau arc), se afla relativ departe de tavan. Într-o cameră mică, un candelabru cu pandantiv va ocupa un spațiu inadmisibil de mare și va reduce vizual spațiul. Prin urmare, este mai bine să-l alegeți pentru o cameră de zi spațioasă sau un hol mare, dar nu pentru un dormitor sau bucătărie confortabilă.

Pentru camerele mici, candelabrele de tavan sunt mai bune. Arată ca niște plafoane mici, plăci, lămpi care aderă de tavan, mai degrabă decât să atârne de un lanț sau un arc. Astfel de dispozitive de iluminat ocupă un spațiu minim, astfel încât nu vor reduce încăperea. Una dintre ele poate fi agățată în dormitorul sau creșa casei tale. O soluție foarte la modă este o nuanță bombată. Forma sa elegantă vă subliniază subtil gustul, iar designul său serios se încadrează în atmosfera apartamentului. Lumina îndreptată în sus, care dă o astfel de nuanță, funcționează pentru confortul interiorului. Dar atunci când alegeți o astfel de lampă, amintiți-vă - cu cât culoarea ei este mai închisă, cu atât transmite mai rău lumina.

Ce ne spune strălucirea candelabrului?

Astăzi puteți cumpăra un candelabru realizat în orice culoare, chiar și unul foarte luminos și îndrăzneț. Dar cum va arăta lampa ta, ce va simboliza, ce le va spune invitaților tăi? Să vedem ce caracteristici are, potrivit psihologilor, opticilor și designerilor de interior, strălucirea lămpilor.

Galbenul este un clasic, deși simplu, obișnuit și oarecum plictisitor, dar optim pentru ochi. Această strălucire este cea mai puțin obositoare pentru pupilă și chiar o stimulează ușor. Alb (este dat de obicei de o lampă fluorescentă într-o nuanță transparentă) - foarte asemănător cu lumina zilei. Odată cu ea, activitatea crește, dar obosește ochii cu strălucirea sa. Roșu - excită, crește tensiunea arterială. Bun pentru dormitor, pentru nopți de dragoste și pasiune, dacă nu ții prea mult timp luminile aprinse. Albastru - calmează sistemul nervos, reduce presiunea și ritmul respirator. O astfel de strălucire se va potrivi unui dormitor în care doriți să vă odihniți bine. Verde - nu obosește prea mult pupila, calmează nervii, dar nu excesiv, ajută la punerea în ordine a gândurilor. Un candelabru cu această strălucire este potrivit pentru un studiu acasă, o cameră pentru copii sau toate în același dormitor. Portocaliu - accelerează ritmul cardiac, stimulează apetitul. Un candelabru cu o asemenea strălucire pentru bucătărie. Albastru și violet - cu acțiune pe termen lung, deprimă, inhibă (în primul rând) sau irită (în al doilea rând) sistemul nervos. Este necesar să alegeți cu atenție o astfel de strălucire și, dacă lumina dintr-o cameră cu un astfel de candelabru arde des, este mai bine să alegeți o altă opțiune cu totul.

Candelabru cu abajur: merită ales?

Modernitatea ne-a învățat la fiabilitatea metalului, la caracterul practic al plasticului, la strălucirea rece a sticlei. Există însă și candelabre din țesătură - cu abajururi de mătase. Da, nu sunt la fel de durabile ca cele din metal și, teoretic, sunt și mai periculoase la incendiu. Dar este ușor să preveniți sau să opriți arderea unui abajur, iar producătorii fac modele astfel încât materialul să nu intre în contact cu becurile.

Să ne gândim cât de frumoase vor fi candelabrele cu abajur. Acest accesoriu va face un corp de iluminat simplu grațios și sofisticat și își va schimba aspectul. De asemenea, puteți schimba abajururile, adăugând accente noi și împrospătând interiorul. O lampă într-o „rochie” frumoasă din material textil este o opțiune practică la care merită să ne gândim.

Cum aleg un abajur bun? Ce culoare și model ar trebui să alegi? Este simplu: în această situație funcționează aceleași reguli ca atunci când alegeți un plafon. Abajurul roșu dă o strălucire care excită nervii, cel verde se adaptează la pozitiv, cel albastru calmează și chiar răcorește emoțiile, cel galben luminează pur și simplu camera.

Care ar trebui să fie dimensiunea abajurului? Depinde mult de candelabru de aici. Cel mai simplu mod este atunci când alegeți o nuanță de pandantiv: nu trebuie să vă gândiți mult la cum să alegeți un candelabru bun, vă puteți concentra pur și simplu pe dimensiunea acestuia și pe scara camerei. Dacă camera este mare, umbra poate fi foarte largă (principalul este că arată potrivit în comparație cu lampa în sine). În încăperile mici, un abajur mare, ca o lampă mare, va reduce spațiul, țineți cont de acest lucru. Dacă există mai multe lămpi pe candelabru, trebuie să alegeți abajururi de astfel de dimensiuni încât să nu vină în contact unele cu altele.

Cum să alegi un candelabru pentru dormitor sau hol

Luați în considerare scopul camerei. Pentru un dormitor confortabil, un candelabru de tavan în miniatură ar fi mai potrivit decât unul suspendat cu mai multe brațe. Pentru o sală primitoare, o strălucire albă va fi mai bună decât un roșu, saturat de romantism. Copiii se vor bucura cu siguranță de lumina verde pozitivă și de execuția simplă mai mult decât de groapa gotică care strălucește în albastru.

Luați în considerare natura interiorului și culorile principale ale decorului, încercați să alegeți un candelabru care să le potrivească. Un joc de contraste este posibil, dar nu trebuie să fie prea dur. Amintiți-vă de dimensiunea camerei: cu cât sunt mai mici, cu atât mai compacte ca diametru și înălțimea suspensiei ar trebui să fie corpul dvs. de iluminat. Aceste reguli simple te vor ajuta să alegi candelabru potrivit pentru fiecare situație. Urmând aceste mici trucuri, poți găsi o lampă potrivită pentru hol, dormitor, camera copiilor.

Candelabre în bucătărie

Dacă vă decideți ce lampă să alegeți pentru bucătărie, luați în considerare o opțiune de iluminare combinată. Pe lângă candelabru principal, ar trebui să luați în considerare iluminarea suplimentară. De obicei, în bucătărie, un astfel de iluminat ar trebui să fie folosit deasupra mesei comune, deasupra aragazului, deasupra dulapurilor (dacă există). Datorită necesității de iluminare suplimentară, trebuie să decideți singur cum să alegeți un candelabru pentru bucătărie.

Puteți alege dintre două tipuri. Prima este o structură clasică suspendată care se potrivește cu încăperi mari și înalte. Amintiți-vă că astfel de candelabre coboară vizual tavanul și fac spațiul puțin rupt (dacă modelul este lung și greu). Vor ocupa cea mai mare parte din spațiu.

Al doilea tip de lustre, lustrele de tavan, este mai confortabil. Sunt situate la mică distanță de tavan, nu-l reduc vizual sau îl îngreunează, pot răspândi fluxul luminos în întreaga încăpere.

Atunci când alegeți o lampă pentru bucătărie, în special cu lămpi cu halogen, trebuie să calculați suprafața și înălțimea camerei, numărul de niveluri de iluminare, locurile de cea mai mare iluminare, puterea fluxului luminos. Dacă parametrii sunt deja clari, dar aveți încă întrebarea ce candelabru să alegeți pentru bucătărie, ar fi logic să cumpărați unul care să se potrivească în interior.

Există câteva sfaturi mai generale. La folosirea lămpilor cu nuanțe colorate sau de sticlă în interior, bucătăria va avea iluminat colorat. Afectează percepția vizual-coloră a camerei și viziunea. Nu trebuie să instalați candelabre (indiferent dacă sunt de tavan sau clasice), care vor da umbre și străluciri în bucătărie. Când folosiți abajururi din plastic ușor de utilizat, nu înșurubați lămpi puternice în ele, deoarece lămpile se pot topi cu ușurință.

Dacă utilizați candelabre cu părți de sticlă sau abajururi de sticlă, atunci respectați măsurile de siguranță atunci când le utilizați. Designul depinde doar de dorința și imaginația ta. Amintiți-vă că un candelabru nu este o decorare a bucătăriei sau a camerei, ci un corp de iluminat semnificativ funcțional.

Discuție 3

Materiale similare

Cei care au dat măcar o dată peste o reparație știu că mai devreme sau mai târziu trebuie să aleagă un candelabru. Aici încep problemele. După ce a intrat în magazin, este dificil să găsești exact ceea ce ai nevoie din cauza sortimentului prea mare. Consultanții vă vor ajuta cu plăcere, dar fără a cunoaște aspectul și caracteristicile casei, nu va fi ușor să faceți acest lucru. Cum să fii în această situație?

Cum să alegi candelabru potrivit pentru interior

Alegerea trebuie luată cu toată responsabilitatea, pentru că depinde de ea cum va arăta camera. Nu uitați să țineți cont de interior atunci când alegeți.

Atenţie! Rețineți că pereții lumini reflectă lumina mult mai bine decât cei întunecați. Prin urmare, dacă interiorul este într-un ton închis, candelabru ar trebui să fie mai puternic pentru a ilumina complet camera.

Înălțimea tavanelor joacă un rol important. Dacă sunt înalte, lămpile ar trebui să fie mari, dar de putere mică. Dacă sunt scăzute, atunci lămpile cu placă sunt cele mai potrivite. În plus, în cameră pot fi adăugate lămpi de perete sau de masă. Dacă camera este spațioasă, cel mai bine este să instalați un comutator pe candelabru pentru a putea schimba iluminarea și a aprinde doar numărul necesar de lămpi.

O atenție deosebită trebuie acordată dimensiunii candelabrei, precum și combinației dimensiunii acestuia cu dimensiunea camerei în care va fi amplasat. În plus, ar trebui să acordați atenție numărului de lămpi, astfel încât camera să fie iluminată uniform.

Acordați atenție culorii lustrei. Designerii recomandă alegerea unei culori pe baza schemei generale de culori a camerei. Cel mai bine este să alegeți culori calde.

Selectăm un candelabru în dormitor

Decorul din dormitor ar trebui să fie confortabil, deoarece petreci mult timp în această cameră. Iluminatul joacă un rol destul de important. Pentru a alege candelabru potrivit pentru o cameră, trebuie să cunoști dimensiunile acestuia. Într-o cameră mică, cu tavane joase, nu ar trebui să atârnați un candelabru mare. Deci va părea mai mare decât este în realitate, iar camera va deveni vizual și mai mică. Corpurile de iluminat vor putea îndeplini funcția de iluminare principală, lumina lor va fi împrăștiată ușor în toată încăperea.

Important! Dacă decideți să cumpărați un candelabru, nuanțele ar trebui să fie din sticlă colorată sau mată, acest lucru va ajuta ca lumina să nu fie atât de strălucitoare.

Pentru camerele mari, este potrivit un candelabru clasic. Becurile pot fi cumpărate sub formă de lumânări, vor accentua designul camerei și vor adăuga puțină tandrețe. Asigurați-vă că lumina este împrăștiată în toată camera, nu doar în centru. Acordați atenție candelabrelor cu abajur din hârtie, puteți ridica cu ușurință lămpi de perete sau lămpi pentru ele.

Nu ar trebui să cumpărați candelabre cu mai multe lămpi pentru dormitor, acestea vor emite multă lumină.

Alegerea unui candelabru în bucătărie

Un candelabru este un element esential al oricarei bucatarii. Pentru a o alege corect, ar trebui să pleci de la stilul ei.

Dacă bucătăria este realizată într-un stil modern, atunci candelabru ar trebui să fie același. Cel mai adesea acestea sunt candelabre de designer cu bile grațioase, conuri, cilindri.

Pentru o bucatarie clasica se preteaza ceva mai simplu, de exemplu, din sticla colorata sau transparenta, poate avea pandantive de cristal. De asemenea, puteți folosi candelabre obișnuite cu nuanțe de material textil. Dar acest tip nu este potrivit pentru toată lumea. Dacă bucătăria este mică, candelabru va fi aproape de locul de gătit - plafoanele se vor murdari rapid și, în timp, își vor pierde toată sofisticarea aspectului lor.

Într-o bucătărie în stil italian, un candelabru din fier forjat cu becuri în formă de lumânare va arăta bine.

O bucătărie în stil japonez este potrivită pentru lămpile realizate în același stil - candelabre sau felinare din lemn.

Cum să alegi un candelabru pentru sufragerie sau hol

Iluminarea sufrageriei este foarte importantă, motiv pentru care atunci când alegeți un candelabru merită să rețineți că, dacă greșiți, lumina va umbri designul principal al camerei. Candelabru și corpurile de iluminat trebuie să se potrivească cu dimensiunea camerei și să fie compatibile între ele.

Atenţie! Nu uitați să potriviți candelabru cu stilul sufrageriei dvs.

Un candelabru este un obiect important al interiorului și ar trebui să-și sublinieze trăsăturile și să nu le umbrească. De aceea, merită să ne amintim câteva reguli simple pentru alegerea unui candelabru pentru interior.

Amintiți-vă, există multe stiluri, fiecare cu propriile caracteristici și caracteristici distinctive. Atunci când alegeți un candelabru, acest lucru trebuie luat în considerare în primul rând. Pentru ca candelabru să se integreze cu interiorul, trebuie să alegeți dimensiunea potrivită. Pentru a face bine, designerii au venit cu o formulă simplă:

(Latimea camerei, m + lungimea camerei, m) x10 = diametrul candelabru, cm

Atunci când alegeți un candelabru pentru interior, trebuie să țineți cont de schema de culori a camerei. Dacă culoarea sa nu se potrivește în ea, va începe să iasă în evidență inutil, ceea ce va distrage atenția de la încăpere. Simțiți-vă liber să experimentați.

Alegerea unui candelabru este întotdeauna o decizie responsabilă, deoarece o sursă de lumină poate schimba orice interior dincolo de recunoaștere. Pentru a sublinia designul casei, adaugă eleganță unei camere simple și pur și simplu te înveselește, ar trebui să cumperi un candelabru nu prin metoda obișnuită de a împinge, ci după ce ai studiat produsele. Pe piața pentru astfel de dispozitive astăzi puteți găsi o gamă largă de lămpi care sunt realizate în diferite stiluri și echipate cu cele mai noi tehnologii. Prin urmare, întrebarea cum să alegeți un candelabru necesită cea mai serioasă abordare pentru a evita greșelile.

Proiecta

Din ce este făcut un candelabru? Dacă înțelegeți structura majorității corpurilor de iluminat, puteți determina imediat ce model este necesar.

Corpul principal al corpului de iluminat este o suspensie sau o bază cu o bază în care sunt îndreptate brațele. Mai jos sunt cartușele pe care sunt montate difuzorul și lampa în sine. În partea de sus a candelabrei se află un capac manechin care acoperă cablurile de uz casnic și conexiunile cablurilor.

Este posibil ca reflectorul să nu fie în toate candelabrele. Scopul principal al unei suprafețe cu oglindă este de a răspândi fluxul luminos în întreaga cameră. La rândul său, sarcina difuzorului este de a distribui uniform lumina.

Abajururile și abajururile, din punct de vedere al designului, sunt cea mai importantă parte a unui candelabru. Dacă sunt fabricate din plastic ieftin, atunci lampa va arăta ca de proastă calitate. Pe lângă sticlă, articolele pot fi făcute și din țesături, cum ar fi mătasea. Acest lucru creează un pericol de incendiu, dar un producător conștiincios va minimiza întotdeauna contactul becului cu abajurul. Abajururile din hârtie și lemn adaugă, de asemenea, confort apartamentului. O cameră mare va necesita un abajur larg sau mai multe nuanțe.

Dimensiuni (editare)

Pentru a înțelege cum să alegeți candelabru potrivit pentru orice cameră, trebuie mai întâi să vă dați seama de zona camerei. În acest proces, dimensiunile casei joacă un rol uriaș, deoarece nu este de dorit ca candelabru să facă interiorul redundant sau, dimpotrivă, să rămână invizibil în forma sa generală. De asemenea, proporționalitatea vă permite să obțineți fluxul luminos optim în condiții specifice. Astfel, la cumpărarea unui corp de iluminat, parametrii importanți sunt înălțimea, numărul de brațe și diametrul.

Pentru comoditatea cumpărătorilor, a fost dezvoltată o formulă simplă care vă permite să înțelegeți ce dimensiune a lustrei este necesară pentru un apartament. Este necesar să adunăm lățimea și lungimea camerei, indicate în metri, și să le înmulțiți cu 10. Obțineți diametrul necesar al dispozitivului în cm.

Pe lângă suprafața totală, nu uitați să luați în considerare înălțimea tavanelor și forma camerei. De exemplu, poți alege un candelabru de cristal pentru o cameră cu tavane înalte. Luminile suspendate umplu cea mai mare parte a spațiului, așa că nu sunt potrivite pentru un apartament cu 2,5 metri înălțime. Înainte de a agăța candelabru, asigurați-vă că nu îl veți lovi cu capul sau cu mâna. Tavanele joase merg bine doar cu candelabrele cu tavan plat. Astfel de modele măresc vizual teritoriul și chiar adaugă aer. De asemenea, puteți achiziționa un corp de iluminat cu nuanțe mici care direcționează fluxul de lumină în sus.

O cameră îngustă se potrivește bine cu un corp de iluminat alungit. Face față sarcinii de iluminare de înaltă calitate și, de asemenea, merge bine cu lămpi de podea, lămpi și aplice suplimentare. O cameră pătrată necesită un candelabru în centrul camerei, astfel încât lumina să atingă toate colțurile uniform. Dacă corpul dvs. de iluminat este orientat la înălțimea unui tavan standard, pur și simplu extindeți cablul. Principalul lucru este că ochii sunt confortabili, iar partea inferioară a camerei nu rămâne în întuneric. Tine cont si de faptul ca camera combinata cu bucataria sau alte zone combinate trebuie sa aiba cel putin doua surse de lumina.

Putere si detalii tehnice

Pe lângă dimensiunea corpului de iluminat, este important să se ia în considerare și puterea acestuia. Acest lucru determină în mare măsură dacă este necesară o sursă suplimentară de iluminare pentru o anumită zonă. Dacă tavanele din apartament nu depășesc 3 metri, puteți folosi sfaturile privind puterea lămpii incandescente:

încăperi în care este nevoie de lumină puternică, de ex. living și bucătărie, necesită aproximativ 20 de wați pe 1 m2;

nivelul mediu de iluminare este tipic pentru birouri, o baie, camera unui copil. Aici sunt suficienți 15018 wați pentru 1 m2;

lumina slabă poate fi lăsată în dormitor, unde lămpile sunt cumpărate cu o rată de 10-12 wați pe 1 m2.

Puterea totală a corpului de iluminat este formată din parametrul tuturor becurilor. Se dovedește că un living are nevoie de un candelabru cu o putere de 150 până la 300 W, 120-150 W este suficient pentru o bucătărie și 80-100 W pentru o baie. Dacă nu este posibil să determinați exact, puteți crește puterea puțin, dar cumpărați un comutator reglabil. Acest truc vă va permite, de asemenea, să utilizați candelabru ca lumină de noapte atunci când este necesar.

Trebuie remarcat faptul că atunci când achiziționați un candelabru, trebuie neapărat să vă întrebați despre nivelul consumului de energie, modurile de comutare și cartușele acestuia. Aceste din urmă elemente pot fi realizate atât din plastic, cât și din ceramică, prin urmare, cartușele au temperaturi de încălzire limită diferite și capacități de putere diferite ale becurilor adecvate.

Înainte de a cumpăra, experții recomandă să priviți și în interiorul bazei lămpii. Este bine dacă toate conexiunile sunt filetate, iar lipirea înlocuiește niturile. Acest lucru va facilita reparațiile dacă este necesar. Desigur, candelabru ar trebui să aibă fire interne solide, precum și un reflector metalic, care va salva dispozitivul de la supraîncălzire. Detaliul extrem determină nu numai costul iluminatorului, ci și calitatea luminii din acesta. Un protector de căldură nu este necesar doar dacă becul din dispozitiv este mai mic de 40 de wați.

Dacă candelabru este suspendat, amintiți-vă că secțiunea elementelor de agățat, adică. grosimea lor ar trebui să inspire încredere. Când cârligul este fabricat din metal moale sau aluminiu, cel mai probabil este un dispozitiv fals, deoarece oțelul oferă marja de siguranță. Nu uitați să evaluați și aspectul tuturor elementelor și nuanțelor decorative. Nu ar trebui să existe fire neuniforme sau socluri strâmbe. Și pentru a verifica pe deplin autenticitatea dispozitivului, îl puteți răsuci în jurul propriei axe și puteți privi nivelul de echilibrare.

Fixare

Pentru a înțelege întrebarea cum să alegeți candelabru potrivit, merită să vă decideți asupra tipului său de atașare la tavan. Astăzi se obișnuiește să se facă distincția între plafoniere și lumini suspendate. Alegerea unui anumit tip depinde nu numai de preferințele de gust, ci și de tavane, finisaje, înălțimi și materiale ale acestora.

Lampa cu pandantiv este numită și clasică. De fapt, acesta este un candelabru elegant cu brațe răsucite, care arată destul de impresionant, dar cu decor adecvat, își păstrează eleganța. Cu toate acestea, luminile cu pandantiv sunt potrivite dacă aveți o casă mare cu tavane înalte, altfel dimensiunile vor fi nejustificate. În plus, datorită prezenței unei suspensii, al cărei rol este jucat de un arc, tijă decorativă sau lanț, un astfel de candelabru este situat la o anumită distanță de tavan. Într-o cameră mică, acest lucru va reduce vizual spațiul liber. Prin urmare, cea mai bună opțiune pentru utilizarea candelabrelor suspendate este un hol sau un living la scară largă, dar în niciun caz o bucătărie sau un dormitor compact.

Plafonierele vin în ajutor pentru spațiile mici de locuit. De regulă, acestea sunt plăci sau nuanțe care se potrivesc strâns în partea de sus a încăperii, fără arcuri sau lanțuri. Este dificil să ajungi la astfel de dispozitive, prin urmare sunt agățate destul de des în camera copiilor. De asemenea, nu creează umbre inutile. Dacă alegeți un candelabru care reflectă lumina din tavan, acordați atenție posibilității de a regla becurile. În interioarele întunecate, astfel de corpuri de iluminat de tavan pot crea o senzație de întuneric, așa că va fi cu siguranță nevoie de o lampă sau o lampă de podea.

Astăzi, designerii sunt deosebit de populari cu o nuanță elegantă în formă de cupolă, care completează organic orice interior modern. În acest caz, lumina este îndreptată în sus, iar acest lucru adaugă confort. În acest caz, trebuie avut în vedere că sticla închisă la culoare sau plasticul strălucitor este mai rău pentru transmiterea razelor de lumină. Atunci când alegeți un astfel de plafon, contează tipul de tavan din apartament. De exemplu, pentru un pavaj din beton, efectul luminii nu este înfricoșător, așa că orice lămpi puternice pot fi plasate în candelabru. În ceea ce privește un tavan întins sau un blat din lemn, aici sunt necesare lămpi cu halogen sau fluorescente. Selectarea corectă a becurilor facilitează operarea dispozitivului, deoarece atunci când lampa se arde, trebuie să scoateți capacul pentru a o schimba. Inconvenientul schimbarii becurilor este unul dintre principalele dezavantaje ale unui candelabru de tavan.

Tipuri de becuri

De mare importanță pentru viitorul candelabru este ce tipuri de lămpi intenționați să înșurubați. Diferitele nuanțe de lumină și luminozitatea acesteia ar trebui să corespundă abajurului lămpii dispozitivului, precum și să determine înălțimea lămpii și numărul de nuanțe.

O lampă incandescentă clasică oferă o strălucire caldă moale. Dar se încălzește foarte tare, așa că candelabrele din plastic sau textile se pot deteriora sau chiar pot lua foc. Dacă ați calculat incorect puterea, corpul sau capacul dispozitivului se pot topi sau crăpa rapid. Cu toate acestea, astăzi oferă o gamă largă de becuri similare. Pe lângă diferite baze, puteți găsi, de exemplu, lămpi mate care asigură o iluminare slabă.

Tipul cu halogen are o calitate ridicată a reproducerii culorilor și durabilitate. Astfel de lămpi sunt necesare în cazul iluminării clare și a unui flux luminos puternic. Nu sunt adesea folosite în case, deoarece creează o senzație incomodă asupra ochilor. Dar becurile cu halogen sunt o opțiune bună pentru felinarele dintr-o grădină sau cabană de vară.

Becurile fluorescente sunt destul de economice, cu toate acestea, au întotdeauna o strălucire albă rece. Avantajul lor este iluminarea uniformă cu luminozitate ridicată. Un astfel de element poate fi înșurubat în siguranță într-un candelabru de bucătărie. Dar pentru o prezență constantă în cameră, opțiunea luminiscentă nu este potrivită - ochii obosesc. Pe lângă lămpile cu bază convențională, puteți găsi lămpi fluorescente sub formă de tub. Este foarte important să nu dai peste un fals, care emite adesea o lumină verde ciudată, neplăcută ochiului.

Zona de tensiune

Dacă plănuiți să aveți un tavan întins acasă, va trebui să cumpărați un candelabru cu numeroase rezerve. Pentru început, rețineți că filmul de acoperire din PVC se deformează și se întinde la 80 ° C, astfel încât noul corp de iluminat nu ar trebui să degaje prea multă căldură mediului. Chiar dacă aveți țesătură din poliester, culoarea se va schimba dramatic de la încălzire.

Candelabru nu se monteaza pe un tavan intins, ci pe o varianta aspra, folosind un carlig de montaj. Desigur, este mai bine să cumpărați lampa în avans, astfel încât lucrătorii să poată face tăierea corectă a capacului pentru candelabru. Dispozitivele cu scheme de montare foarte complexe nu sunt potrivite, deoarece rănesc capacul de tensiune. Dacă cumperi un candelabru de tavan, trebuie să muncești din greu. Tavanul întins va trebui să fie tăiat suficient de tare, deoarece placa de montare necesită mult spațiu. Dacă se fac greșeli, pânza se poate lăsa sau pur și simplu își poate pierde valoarea estetică.

Daca iti doresti un tavan intins lucios pentru casa ta, gandeste-te ca reflecta razele. Când este nevoie de lumină difuză, becurile nu trebuie să rămână deschise în partea de sus. În acest caz, candelabrele de cristal arată grozav, care strălucesc frumos cu o astfel de acoperire. O lampă semisferică aduce, de asemenea, luciul și mărește vizual camera, ridică tavanul. Dar un candelabru cu lămpi în formă de lumânare este potrivit doar pentru o pânză mată. Modelele orizontale cu mai multe căi arată bine cu orice pânză.

Deasupra planului tavanului întins, de regulă, există întotdeauna un spațiu liber neaerisit. Convertizoarele de putere pentru aparatele de joasă tensiune pot fi ascunse acolo, dar se vor defecta rapid. Deci este mai logic să plasați aceste părți în nișe convenabile cu acces la aer. Convertizoarele sunt necesare în primul rând pentru lămpile cu LED și cu halogen.

Daca iti este frica sa incalzesti suprafata unui tavan intins, alege un candelabru cu nuante sau coarne care privesc in jos si in lateral. Distanța de la becuri până la capac ar trebui să fie de 20 cm.În același timp, puteți da frâu liber imaginației și cumpăra un model cu decor frumos. Mătase, margele, pandantive din sticlă colorată - orice elemente pot fi combinate cu pânza.

Când mai ai nevoie de candelabre cu brațele îndreptate în sus, sau de modele fără abajur și reflectoare, cumpără becuri LED și economice. Datorită acestora, puteți proteja tavanul întins de petele de praf arse. Doar așezați-le la o distanță de cel puțin 40 cm. Apropo, atunci când cumpărați o lampă cu reflector, preferați foile de oțel situate deasupra lămpii. Atunci pânza cu siguranță nu se va supraîncălzi.

Lămpile cu halogen pentru un tavan întins ar trebui să aibă o putere minimă, nu mai mult de 35 W, deoarece se încălzesc foarte repede. Sunt potrivite doar pentru candelabrele verticale cu brațele îndreptate în sus în cazul tavanelor înalte. Într-o altă situație, este necesar să înșurubați o astfel de lampă numai în umbrele orientate în jos.

Aspect

Pentru ca un candelabru să se potrivească perfect cu interiorul apartamentului dvs., trebuie să acordați o atenție deosebită formei și culorii acestuia. După cum știți, modelele clasice includ mai multe becuri, iar nuanțele lor sunt decorate cu sticlă colorată. Datorită bazei din bronz sau metal, o astfel de lampă poate fi recunoscută ca universală. O cameră de zi liniștită arată deosebit de bine cu un candelabru cu acest design. În ceea ce privește lămpile cu predominanța formelor geometrice, acestea pot fi și din metal, sticlă și plastic, iar acest lucru le permite să se încadreze organic în stilurile moderne sau high-tech.

După forme, candelabrele pot fi împărțite în rotunjite și alungite. În acest caz, amplasarea becurilor este posibilă atât de-a lungul unei linii, cât și într-un cerc închis. Dacă lămpile sunt aranjate una după alta, cel mai probabil lampa va fi lungă. Unele modele ajung chiar și la 3 metri. Avantajul unor astfel de candelabre este că distribuie lumina destul de uniform, ceea ce înseamnă că sunt ideale pentru holuri înguste și accente pe o masă sau un bar.

Candelabrele, în care becurile sunt înșurubate în cerc, sunt mai tradiționale, prin urmare gama lor este mult mai largă. Pata de lumină diverge pe părțile laterale față de centru, iar în exterior dispozitivul arată ca un ciorchine de struguri sau cenușă de munte. Pentru spațiile rezidențiale, astfel de candelabre sunt foarte convenabile datorită creării luminii difuze. În plus, pot desemna cu ușurință o zonă separată în apartament, de exemplu, un birou.

Deoarece astăzi există multe stiluri de organizare a spațiului acasă, cel mai bine este să alegeți un candelabru care să nu contrasteze prea mult cu ideea generală a interiorului dvs. Să ne uităm la câteva exemple.

Mobilier multifuncțional și confortabil, un minim de decor și rezistență în decorarea pereților - acestea sunt caracteristicile unui stil modern, ale cărui principii principale sunt confortul și caracterul practic. În acest caz, puteți achiziționa în siguranță o lampă care adaugă farmec și cochetărie la interiorul general. Refuzând patosul excesiv, ar trebui să acordați atenție candelabrelor de cristal cu un număr mic de pandantive sau sfere.

Cei cu o imaginație bogată aleg adesea eclectismul pentru a crea un living cu o mulțime de modele, decor original și mobilier vintage. Cu o asemenea varietate de texturi, un interior complex are rareori nevoie de o lampă neobișnuită. Un candelabru simplu cu o formă laconică este destul de potrivit pentru completarea designului. A doua opțiune este să alegeți un corp de iluminat cu o dispoziție similară. De exemplu, pandantivele multicolore de pe un candelabru arată spectaculos, datorită cărora lumina se reflectă în mai multe nuanțe.

Clasicismul rafinat este de obicei prezent în apartamentele spațioase, ai căror proprietari iubesc luxul și materialele de încredere. Tavanul din astfel de încăperi are adesea o turnare din stuc și implică o saturație ridicată a luminii. Candelabrele clasice sunt rareori plictisitoare, așa că holul ar trebui să fie încununat cu o instalație mare cu decor rafinat din cristal. De asemenea, puteți achiziționa un candelabru cu braț, al cărui abajur are mai mult de un nivel și este echipat cu pandantive fațetate pentru o frumusețe suplimentară.

Neoclasicismul diferă de stilul anterior al camerelor prin mai puțin patos și prezența confortului, care este combinată cu prezentabilitatea. În astfel de interioare, un candelabru roșcov arată grozav, care are pandantive și detalii ajurate. Principalul lucru este că accesoriul nu face designul mai greu, ci adaugă aerisire și ușurință. Prin urmare, corpul de iluminat ar trebui să fie ales transparent sau monocromatic.

Stilul Art Deco se caracterizează printr-un caracter masculin și o anumită brutalitate în interior. Abundența mobilierului din piele, formele laconice și finisajele monocrome necesită un candelabru simplu, dar în același timp, de statut. Chiar și un astfel de apartament autonom va arăta bine cu o sursă de lumină subțire și grațioasă. Puteți achiziționa atât un model cu o notă de lux, cât și o lampă delicată care seamănă cu o floare. În acest caz, întrebarea ce candelabru să alegeți este în mare măsură determinată de decizia de a se concentra asupra acestuia. Cea mai eficientă poate fi considerată o versiune contrastantă cu o culoare originală sau o textură neobișnuită.

Apartamentele moderne sunt concepute pentru o viață confortabilă. Prin urmare, designul în acest caz este destul de restrâns, iar mobilierul este funcțional la maximum. În acest caz, pentru a alege un candelabru, trebuie să inspectați gama de lămpi moderne și să acordați atenție acelor dispozitive în care simplitatea formei înlocuiește orice patos.

Sinceritatea, unitatea cu natura și confortul caracterizează stilul rustic popular astăzi. Aproape fiecare articol dintr-un astfel de interior, dacă te uiți la fotografiile corespunzătoare, are o referire fie la materiale naturale, fie la nuanțe de culoare naturale. Un candelabru de tip îndoire va arăta foarte impresionant într-o astfel de situație. Astăzi, pe piață există o selecție uriașă de lămpi de ratan sau fag, care sunt chiar decorate cu fragmente de coarne de animale. De asemenea, un dispozitiv de iluminat poate să semene cu o grămadă de frunze uscate sau cu o grămadă de ramuri sub tavan.

Stilul Franței în interiorul unei case este întotdeauna o delicatețe deliberată și o manifestare a gustului delicat chiar și în cele mai mici detalii. Un candelabru elegant care poate imita un boboc de flori delicat întredeschis ar trebui să difuzeze lumină moale și neapărat caldă într-un astfel de apartament. Când cumpărați becuri pentru acesta, renunțați imediat la lumina rece.

Dacă intenționați să vă echipați casa în stil fuziune, atunci întrebarea ce candelabru să alegeți este puțin probabil să vă deranjeze prea mult timp. Faptul este că acest interior se caracterizează printr-o combinație de elemente clasice cu caracteristici de design etnice sau moderne. Caracterul contradictoriu al acestei tendințe se poate manifesta prin prezența suvenirurilor africane și a culorilor europene ale pereților într-o cameră. Prin urmare, un candelabru dintr-un apartament are nevoie de unul neobișnuit și atrăgător. Alegerea este uriașă - de la placat cu aur la bronz strălucitor. Lampa poate conține atât abajururi din sticlă, cât și ceramică.

Când te-ai hotărât deja asupra designului casei tale și a sursei de lumină pentru aceasta, trebuie să te gândești la schema de culori a lustrei. Recomandările experților se rezumă la faptul că alegerea unei lămpi cu abajur, care este a doua culoare în interiorul general, este o opțiune câștigătoare. Deci, de exemplu, într-un interior tradițional, cel mai probabil, corpul de iluminat va fi realizat în culori calde.

Nu merită să experimentați cu o lampă colorată care va emite o anumită gamă de lumină. Alegerea greșită în acest caz este plină de o schimbare vizuală neplăcută a nuanțelor lângă tavan, tapet, mobilier. Nici alegerea unei lămpi care să se potrivească cu tapetul dvs. nu merită, deoarece acest lucru înrăutățește interiorul general.

Culoarea abajururilor și a abajururilor de pe candelabru joacă, de asemenea, un rol. În acest caz, designerii tind să creadă că nuanța observată afectează starea unei persoane cu contemplare constantă.

O nuanță galbenă sau un abajur transparent / alb cu o lumină gălbuie de la o lampă incandescentă este considerată cea mai optimă și comună opțiune, care are un efect pozitiv asupra vederii și nu obosește o persoană în timpul serii.

Un abajur alb sau un abajur transparent cu un bec fluorescent simulează de obicei lumina zilei, iar acest lucru îmbunătățește performanța.

Prezența nuanțelor roșii crește excitabilitatea sistemului nervos și a tensiunii arteriale. Tonul portocaliu, la rândul său, va crește pofta de mâncare și vă va accelera ritmul cardiac.

Nuanțele verzi sunt unele dintre cele mai plăcute ochiului uman. Această culoare va reduce presiunea, va calma și vă va permite să lucrați bine și să vă relaxați. În ceea ce privește tonurile de albastru, acestea, dimpotrivă, relaxează și chiar încetinesc ritmurile respiratorii.

O nuanță de violet poate deprima sistemul nervos. Abajurul albastru afectează aproximativ la fel, inhibând orice activitate umană.

Dependenta de camera

Desigur, atunci când cumpărăm un candelabru, ne gândim întotdeauna unde exact să-l atârnăm. Scopul camerei în care este necesar corpul de iluminat determină dimensiunea dispozitivului, culoarea acestuia și puterea de iluminare.

  • Cristian Rusu
  • January 25,2022

Leave a Reply