Asistent Material

Decor perete texturat cu rolă. Alegerea unei role pentru aplicarea tencuielii. Rola de ipsos decorativă DIY

by Cristian Rusu
February 18,2022

Pentru a decora pereții cu tencuială decorativă, este necesară o rolă specială. Dacă doriți, puteți face o rolă texturată cu propriile mâini. Acest proces este destul de distractiv și creativ și vă va permite să creați un desen original și exclusiv pe pereții oricărei camere din casă.

La decorarea pereților, unii maeștri se limitează la utilizarea unei spatule înguste, care poate conferi suprafeței o anumită textură, dar acest efect nu poate fi comparat cu imaginea obținută ca urmare a procesării cu o rolă.

Tipuri de role pentru lucrul cu tencuiala decorativă

Inițial, toate rolele erau destinate numai lucrului cu vopsea, astfel încât principalul material pentru fabricarea lor era blana sau cauciucul spumant. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au apărut instrumente din spumă, cauciuc și alte materiale artificiale. Baza primelor role cu textură a fost cauciucul cu spumă cu ochiuri grosiere.

Astăzi, pentru tratarea suprafețelor acoperite cu tencuială decorativă, se folosesc role de spumă, spumă, piele sau cauciuc. Dacă unealta este fabricată manual, poate fi făcută și din lemn. Meșterii sunt capabili să sculpteze pe lemn nu numai o imitație a unui covor sau zidărie, ci și modele complexe.

Pentru a crea un instrument structural, trebuie să decideți ce model va decora pereții casei. Pentru a obține impresiile dorite, rolele trebuie să aibă indentări sau proeminențe corespunzătoare modelului selectat. Dacă sunt necesare modele proeminente, ar trebui să existe indentări în rolă, iar dacă sunt indentate - proeminențe.

Metode de fabricare a rolei DIY

Există mai multe metode simple de realizare a unei role cu textură pentru lucrul pe tencuiala decorativă. Pentru a crea un instrument care imită zidăria, veți avea nevoie de:

role pe bază de cauciuc;

cuțit ascuțit.

Rola trebuie să fie suficient de largă. Pentru ca imitația să semene cât mai mult cu originalul, suprafața rolei trebuie împărțită de două canale în 3 părți egale. Apoi, pe fiecare dintre părți, canelurile transversale sunt tăiate într-un model de șah, asemănător cusăturilor dintre cărămizi. Rezultatul muncii sunt dreptunghiuri separate unele de altele, care, atunci când sunt tipărite, vor deveni cărămizi.

Pentru a obține impresii care simulează marmură, puteți utiliza o altă metodă simplă. Acest lucru necesită utilizarea de țesut comprimat sau piele. Materialul este mototolit și, într-o stare mototolită, este lipit de rolă folosind adeziv universal. Când lucrați cu un astfel de instrument, mișcările trebuie să fie lente și uniforme. Ar trebui să încercați să nu luați mâna de pe perete cât mai mult timp posibil.

Alternativ, puteți utiliza folie mototolită sau o pungă de plastic, care este fixată pe baza rolei în așa fel încât să obțineți numărul maxim de pliuri. Pliurile sunt fixate cu bandă și lipici.

Efectele neobișnuite asupra tencuielii sunt create cu instrumente înfășurate în frânghie groasă sau benzi de cauciuc. În acest caz, întoarcerile nu trebuie făcute într-o ordine specială. Dacă înfășurați coarda în rânduri uniforme, tencuiala va arăta ca o pânză naturală din bambus sau stuf. Înfășurarea inegală va crea o imitație a lemnului.

Dar acest lucru nu este tot ceea ce se poate realiza prin realizarea personală a unei role structurale. De exemplu, prin lipirea unei bucăți de țesătură texturată (pânză de pânză, pânză etc.) pe suprafața de lucru, puteți obține pereți cu imitație de textile.

O soluție interesantă este utilizarea diferitelor cereale pentru a crea un instrument texturat: mazăre, orez sau hrișcă. Suprafața rolei este acoperită cu adeziv și presărată cu oricare dintre cerealele selectate. Pentru a crea anumite modele, puteți lipi numai suprafețe sub formă de flori, crenguțe, frunze etc.

Role structurale cu modele complexe

Cu câteva decenii în urmă, copiii se distrau în clasă, tăind diverse tipare pe radiere cu foarfece. O astfel de radieră ar putea fi pătată cu un pix sau creion și aplicată pe hârtie, după care amprentele modelului au rămas pe ea.

Acest principiu se aplică și la crearea rolelor structurale pe bază de cauciuc, doar că modelul trebuie să se închidă pe o suprafață cilindrică. Desenele pot fi diferite, fiecare alege în funcție de abilitățile și gustul său artistic. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că modelele complexe au anumite cerințe pentru aplicarea lor:

tratarea suprafeței se efectuează în direcția de sus în jos;

următoarea trecere este de pe pista anterioară, fără suprapuneri sau indentări.

Puteți realiza unelte decorative de ipsos folosind un material de etanșare siliconic și chit acrilic. Vei avea nevoie:

folie densă (de la 50 microni);

chit acrilic;

un cârlig de croșetat cu un capăt neted rotunjit sau un instrument similar;

cauciuc subțire;

lipici universal;

izolant de silicon;

pistol sigilant.

În primul rând, este necesar să aplicați modelul selectat pe folie, apoi să îl împingeți cu un cârlig de croșetat sau alt instrument. Distanța dintre elementele modelului nu trebuie să fie mai mică de 5 mm. În caz contrar, atunci când lucrați cu tencuială, modelul va fi înfundat.

Apoi, trebuie să fixați ștanțarea cu un chit acrilic. Mai întâi, chitul se aplică pe folie, apoi folia din partea chitului se aplică pe suprafața de lucru a rolei și se presează pentru a crea o formă rotunjită. Când chitul se usucă puțin, este îndepărtat și lăsat să se usuce complet. Șablonul rezultat este eliberat de folie și lipit pe suprafața de lucru a rolei.

Utilizarea materialului de etanșare din silicon și a cauciucului subțire pentru a crea un model pe instrument este chiar mai ușoară. În primul rând, o bucată de cauciuc este așezată pe masă și i se aplică un desen. Apoi, etanșantul siliconic este strâns cu atenție pe liniile trasate. În acest caz, nu este de dorit să se utilizeze modele foarte complexe. Formele geometrice, florile simple, valurile sau frunzele arată ideal. Când liniile de silicon sunt uscate, cauciucul este lipit de suprafața de lucru a instrumentului.

Role din etanșare din cauciuc și silicon

Modele destul de complexe pe tencuiala decorativă pot fi create folosind o rolă realizată folosind nasturi frumoși, obiecte din metal sau plastic gofrate, elemente din tencuială și frunze artificiale din materiale dense.

Pentru lucru, este necesar să se pregătească o astfel de cantitate de silicon pentru a crea un covor de dimensiunea suprafeței de lucru a rolei și cu o grosime de cel puțin 3 mm.

Siliconul este așezat pe o masă plană și se usucă ușor. Apoi butoanele și alte articole preparate, unse anterior cu orice ulei vegetal, sunt scufundate în substanța încă nevindecată. După ce etanșantul siliconic s-a uscat complet, obiectele sunt îndepărtate și covorașul este lipit de suprafața de lucru a rolei.

Persoanele cărora nu le este frică de munca fină pot face amprente pentru model din cauciuc cu o grosime de cel puțin 1 cm. În primul rând, elementele modelului sunt decupate din cauciuc. Acestea pot fi frunze și flori, dacă se alege un ornament floral, forme geometrice, linii ondulate și chiar litere.

Fiecare dintre elemente este lipit de suprafața de lucru a rolei. Nu există restricții cu privire la subiectul tiparului. Principalul lucru este că elementele sunt lipite uniform pe rolă. Pentru a face modelul cât mai uniform posibil, la lipire se recomandă rotunjirea ușoară a reversului elementelor lipite de suprafața de lucru.

Sfaturi simple vă vor ajuta să alegeți modelul de pe pereți care vă va face casa nu numai atractivă din punct de vedere estetic, ci și unică, deoarece se știe de mult: tot ceea ce este creat cu propriile mâini cu dragoste și dorință oferă doar emoții pozitive.

Rolele decorative de ipsos sunt oarecum diferite de majoritatea celorlalte role. Faptul este că decorativitatea materialului constă într-o textură specială, datorită căreia camera finisată arată unică și elegantă. Pentru a obține efectul dorit, este important nu numai să alegeți tencuiala potrivită, ci și să alegeți rola potrivită și să utilizați tehnica corectă de aplicare. Toate acestea sunt demne de examinare mai atentă.

Există cel puțin două varietăți ale acestui instrument. Rolele pentru tencuiala decorativă sunt clasificate cel mai adesea după materialul suprafeței de lucru și tipul de rezultat obținut.

Din ce este făcută suprafața de lucru a rolei?

Nu există un standard specific din ce ar trebui să fie făcută o rolă pentru tencuiala decorativă. În același timp, aplicarea cu diferite tipuri de role va da cu siguranță un efect special, caracteristic. Cele mai utilizate materiale sunt:

Cauciuc. Învelișul de cauciuc al rolei este special neuniform, cu anumite umflături și depresiuni, pentru a atinge textura necesară. Ca rezultat al lucrării cu acest instrument, ar trebui să obțineți un model destul de uniform, neobișnuit. Lemn. Este foarte similar cu opțiunea anterioară în scopul său, dar este mai ușor să lucrați cu ea - în timpul aplicării, tencuiala nu se lipeste de suprafața sa. Materialul natural este complet inofensiv în sensul că nu intră în reacții chimice cu tencuiala și poate fi folosit pentru decorarea oricărui spațiu. Datorită naturii caracteristice a lemnului care reacționează la apă, instrumentul trebuie curățat și uscat bine după fiecare utilizare. Plastic. Conform caracteristicilor sale, aceasta este aproape o copie exactă a fratelui său de cauciuc, dar această opțiune este mai ieftină. Plasticul nu a înlocuit cauciucul doar pentru că are o durată relativ scurtă - se fisurează și se deformează destul de repede. În consecință, poate fi achiziționat pentru o reparație DIY unică, dar pentru un profesionist care lucrează constant, este puțin probabil să ajute mult. Piele. Astfel de role pentru netezirea tencuielii sunt printre cele mai scumpe și sunt de obicei utilizate pentru lucrările cele mai scumpe - de exemplu, aplicarea tencuielii venețiene. Rezultatul final este foarte similar cu marmura prin netezimea sa, este aproape imposibil să se obțină un efect similar cu o altă rolă. Pielea autentică va rezista mai mult și va oferi un rezultat de calitate mai bună decât piele. Teanc. Suprafața de lucru a rolei este realizată din blană naturală sau artificială. Trebuie să alegeți un astfel de instrument în conformitate cu două criterii principale - prin lungimea grămezii (aceasta afectează direct netezimea sau rugozitatea suprafeței, cu atât va fi mai scurtă, cu atât va fi mai netedă) și fiabilitatea atașării sale (firele de păr care ieși va rămâne în tencuială și va strica aspectul).

Puțin mai rar, spuma, țesătura și cauciucul spumos sunt de asemenea utilizate ca materiale pentru suprafața de lucru a sculei - fiecare dintre aceste materiale conferă o rugozitate specială.

Cum se alege o rolă în funcție de tipul desenului final?

Rolele decorative din ipsos sunt de obicei proiectate pentru un anumit efect obținut. De obicei, toate sunt împărțite în două grupuri mari:

Rolele pentru tencuiala texturată sunt axate pe oferirea unui model original, care nu se repetă, datorită căruia peretele finisat cu tencuială este foarte asemănător cu decorarea altor materiale - de exemplu, lemn sau marmură, blană sau chiar textile. În același timp, pentru a imita fiecare dintre materialele menționate, este nevoie de o rolă specială: pentru o „haină de blană” - una lână, pentru marmură - una din piele și așa mai departe.

Margelele structurale dau, de asemenea, un rezultat ridicat, dar scopul lor este de a asigura uniformitatea, repetabilitatea modelului final. Suprafața de lucru a unui astfel de instrument trebuie să fie neapărat suficient de dură, astfel încât relieful său să nu se schimbe în timpul funcționării.

Cum se folosește o rolă corect?

Margelele structurale creează un model uniform, care se repetă

Particularitățile aplicării tencuielii cu propriile mâini depind de instrumentul în sine, deoarece fiecare dintre soiurile sale necesită o manipulare specială. Recomandările generale pentru toate tipurile de role nu sunt o presiune puternică asupra sculei și mișcări netede cu o alunecare ușoară.

Este foarte recomandabil să nu rupeți instrumentul de pe suprafața peretelui pentru a fi terminat în procesul de lucru, deoarece îmbinările vor fi foarte vizibile.

Rolele sunt disponibile în diferite lățimi - pot fi scurte (până la 30 cm) sau lungi (peste 50 cm). Evident, dimensiunea afectează viteza de lucru - cu cât lățimea este mai mare, cu atât poți „rula” peretele mai repede, dar nu poți intra în locuri greu accesibile cu un instrument voluminos.

Lățimea mare a rolei contribuie la rezultate bune.

Umflatura sau indentarea viitorului model pe perete este opusă umflaturii sau canelurilor suprafeței de lucru a rolei.

Tencuiala, pe care se folosește instrumentul texturat, trebuie mai întâi să se usuce puțin, altfel suprafața în relief a rolei va pur și simplu „sufla” modelul viitor.

Lucrul cu o rolă structurată are recomandări destul de similare, dar există și diferențe - de exemplu, stratul de tencuială la care este atașat modelul ar trebui să fie mai subțire, aplicat pe o suprafață deja finisată de vopsea sau tencuială.

Atunci când aplicați tencuiala cu un astfel de instrument, este extrem de important să monitorizați uniformitatea pasajelor; este foarte nedorit să fiți distras și să abandonați geometria strictă a lucrării.

În orice caz, tencuirea de bricolaj se realizează strict de sus în jos, fără suprapuneri, într-un strat uniform.

Pot face o rolă cu propriile mâini?

Rolele pentru aplicarea tencuielii sunt de obicei relativ ieftine, dar nu este întotdeauna posibil să o găsiți exact pe cea dorită. Dacă persoana care face reparația are propria viziune de proiectare a rezultatului final și nu există role potrivite în magazin, ar trebui să încercați să creați un instrument cu propriile mâini - în acest caz, puteți obține efectul dorit și crește probabilitatea unicității modelului finit.

Pentru a crea o rolă specială cu propriile mâini, de obicei se ia o rolă simplă din cauciuc sau plastic, care poate fi găsită în orice magazin de hardware. Simularea altor materiale se face de obicei în acest fel:

O textură lemnoasă poate fi obținută prin înfășurarea unei role obișnuite cu o bandă de cauciuc. Textura rezultată depinde de modul în care se fac rotațiile individuale. Pentru o durabilitate mai mare, este recomandabil să lipiți garoul pe bază. Prin analogie, o rolă textilă este făcută și cu mâinile noastre, doar că în locul unui pachet este lipită cu o cârpă. Fiecare țesătură ajunge în mod natural cu propriul model. Cu unele experimente, puteți ajunge la o gamă mult mai largă de opțiuni disponibile decât în ​​majoritatea supermarketurilor de construcții. Un efect curios este produs prin înfășurarea rolei cu polietilenă. Aici, rezultatul depinde puternic de cât de strâns se potrivesc materialele sintetice cu rolele - dacă este bine lipit și strâns, vom obține o suprafață mai netedă, în timp ce o simplă înfășurare va da efectul de murdărire. Alternativ, nu puteți înfășura rola cu nimic, ci pur și simplu tăiați textura direct pe suprafața sa. În aceste scopuri, se folosește de obicei un instrument din cauciuc sau spumă, deoarece în ambele cazuri materialul din care este fabricată suprafața de lucru poate fi ușor prelucrat cu un cuțit.

Pe vremuri, tencuiala se folosea doar pentru baza pentru vopsire, iar decorarea directă a pereților se realiza cu vopsea. Cu toate acestea, progresul nu stă nemișcat și astăzi a devenit la modă acoperirea pereților cu tencuială decorativă. Mai mult, procesul de finisare a suprafeței unui astfel de tencuială în sine nu este complicat. Este posibil să creați un design elegant pentru o cameră, adăugând neobișnuință cu ajutorul unor role speciale pentru tencuiala decorativă. Interesant este că un astfel de instrument accesibil și popular pentru nivelarea pereților a devenit un instrument cu drepturi depline pentru realizarea decorării decorative a pereților. Secretul unui astfel de dispozitiv constă în rolele texturate care vă permit să faceți imprimeuri cretate pe pereți, imitând diferite tipuri de suprafețe și texturi, de exemplu, textura kosh, lemnului, pietrei și chiar efectul unei „haine de blană” ".

Tencuiala decorativă este utilizată pe scară largă pentru decorarea interioară. De mulți ani a fost folosit atât pentru munca externă, cât și pentru munca internă. Are calități rezistente la uzură, este rezistent la apă și, după ce a fost aplicat pe pereți, formează un strat fiabil și durabil.

Datorită acestui tip de material pentru decor, puteți utiliza diverse soluții de design pentru casă, conferați texturii camerei și un design neobișnuit de culoare. Diferite modele sunt aplicate pe suprafață folosind role speciale de tencuială decorative. Dacă studiați cu atenție tehnologia muncii, atunci puteți finaliza cu ușurință un astfel de finisaj cu propriile mâini, fără a cere ajutor specialiștilor scumpi.

Printre avantajele suplimentare, se poate remarca absența îmbinărilor și a cusăturilor la suprafață, iar acest lucru, la rândul său, mărește foarte mult valoarea estetică a materialului de finisare. De asemenea, puteți observa prezența multor calități decorative. Pentru a transpune ideea în realitate, ar trebui să studiați mai bine toate soiurile de role existente pentru tencuiala decorativă, care sunt cele mai potrivite pentru lucrul cu un astfel de material de finisare pentru un anumit caz.

Caracteristicile rolei structurale pentru tencuiala decorativă

Dacă proprietarii unei case sau camere sunt interesați de o decorare mai pronunțată a pereților, atunci nu se pot lipsi de o rolă cu un strat dur. Astfel de role sunt cu un ordin de mărime mai mare decât rolele de presiune convenționale, ceea ce se datorează valorii estetice mai mari comparativ cu instrumentele convenționale. În plus, pot fi utilizate de mai multe ori. Cele mai productive sunt rolele din cauciuc cu model convex pentru obținerea modelelor indentate sau rolele cu fante care formează texturi volumetrice.

Deoarece o astfel de inovație pentru finisarea tencuielii decorative a venit pe piața internă din țările occidentale, aceasta determină, de asemenea, varietatea modelelor și texturilor lor pe piețele construcțiilor. Puteți găsi texturi sub formă de păsări, animale, flori, frunze și forme geometrice.

Lucrul cu role structurale se efectuează în două moduri:

în primul rând, aplică tencuială și așteaptă să se întărească oarecum, apoi termină pe un strat; scufundând rola în compoziție, tencuiala se aplică pe perete, care a fost deja decorat cu un singur strat de chit.

Pentru a efectua colorarea modelată cu culoare, a doua metodă este utilizată în principal prin crearea de diferite amprente cu un astfel de produs din cauciuc.

Soiuri de role cu textură

În primul rând, rolele diferă de alte instrumente concepute pentru a da textură tencuielii prin scopul lor. Tampoanele decorative, bureții, ștampilele și aplicatoarele sunt destinate aplicării la fața locului sau pentru decorarea unor zone mici. Cu ajutorul unei role structurale pentru tencuiala decorativă, va fi posibilă prelucrarea suprafețelor unei suprafețe mari, crescând productivitatea muncii de mai multe ori.

Toate tipurile de role existente pot fi împărțite condiționat în două categorii: în funcție de tipul de material utilizat la fabricarea suprafeței lor de lucru și în conformitate cu imaginea lăsată pe tencuială.

Tipuri de role în funcție de materialul suprafeței de lucru

Role structurale din spumă pentru tencuială decorativă

Pentru o rolă structurală, cauciucul spumos ar trebui să aibă pori adânci de diferite diametre, lăsând urme pe tencuială în funcție de dimensiunea lor sub formă de cratere lunare sau bule de rupere. Nu este necesar să apăsați pe rolă cu forță mare, altfel tencuiala se va așeza într-un strat obișnuit uniform, fără relief. O atenție deosebită trebuie acordată următoarelor puncte:

Tencuiala pentru decorare ar trebui să fie bine dispersată, deoarece rolele în relief nu pot face față întinderii particulelor mari care se întâlnesc, ca urmare a căreia se unge efectul suprafeței dorite.

Nu este permis să se lucreze cu tencuială care conține solvenți în compoziția sa, deoarece astfel de substanțe vor dizolva cu ușurință cauciucul spumos, ale cărui fragmente vor rămâne pe suprafața pereților, creând un aspect urât.

Role cu textură din spumă pentru tencuială decorativă

Acest tip este un analog mai ieftin al unei role de cauciuc. Poate fi folosit și pentru aplicarea diferitelor tipuri de tencuială, creând multe modele, dar rețineți că astfel de role nu durează foarte mult. Polyfoam nu poate fi numit un material durabil, deoarece este predispus la deformare. În timpul lucrului, va trebui să înlocuiți de mai multe ori o astfel de rolă cu una nouă. În plus, pe spumă, modelele au obiceiul de a se aplatiza, rezultând ca modelul rezultat să nu fie așa cum era de așteptat. Alternativ, este permisă utilizarea unei role de spumă cu o suprafață plană, dar, din păcate, nu va conferi tencuielii o textură neobișnuită.

Această versiune a instrumentului este cea mai preferabilă. Rola din cauciuc are caneluri și proeminențe pe suprafața sa plană, care creează un model. Acest instrument este potrivit pentru a crea texturi clar definite, de exemplu, picturi murale, zidărie și alte modele de diferite tipuri. Există momente în care tencuiala se poate lipi de suprafața rolei. Pentru a evita acest lucru, se recomandă umezirea instrumentului în apă cu săpun, dar într-un fel sau altul, nu se știe ce manipulări ar putea avea acest lucru pe învelișul final al peretelui.

Role texturate din piele pentru tencuială decorativă

Rola acoperită cu piele poate crea unul dintre cele mai populare efecte, efectul marmorat. Pielea, datorită elasticității sale, lasă pete frumoase ca pe un strat de marmură. Această rolă este folosită cel mai adesea atunci când se lucrează cu tencuială venețiană. Este necesar să abordați cu responsabilitate selecția unei role și să achiziționați o rolă acoperită cu piele naturală, deoarece materialul artificial poate fi dezamăgitor. Pielea de slabă calitate, în cel mai bun caz, nu va lăsa urme, doar alunecând pe tencuială și, în cel mai rău caz - dizolvarea, strica tencuiala scumpă.

Role din lemn texturate pentru tencuiala decorativa

O rolă de lemn texturată este cea mai simplă, dar are toate avantajele unui analog de cauciuc și, în plus, oferă suplimentar o protecție ecologică a acoperirii, deoarece un instrument de lemn nu va intra spontan într-o reacție chimică cu componentele din tencuială. Din acest motiv, rolele de lemn sunt adesea folosite pentru decorarea pereților pentru camerele copiilor.

Cu toate acestea, lemnul absoarbe și apa din amestecul de tencuială, ceea ce poate determina umflarea acestuia. Acest lucru face ca imaginea rezultată să fie mai puțin clară. Acest lucru poate fi corectat prin uscarea rolei, după care se pot efectua lucrări suplimentare.

Role din plastic texturate pentru tencuiala decorativa

O rolă cu textură din plastic este considerată un analog mai ieftin al unei role din cauciuc. Cu acesta, puteți crea o mare varietate de modele și texturi. Pe piețele construcțiilor, puteți găsi role cu găuri și găuri pentru a forma bombe pe perete. Această opțiune nu este banală. Dezavantajul acestui material constă în faptul că plasticul se deformează după un timp, acoperindu-se cu așchii și crăpături. Acest lucru, desigur, nu se reflectă asupra stratului de acoperire în cel mai bun mod.

Rolele de acest tip creează un efect de „blană” pe pereți. Materialul folosit pentru grămada rolei este foarte divers, variind de la blănuri naturale până la fire de poliamidă. Grămada are o lungime de 2-25 milimetri. Cu cât lungimea grămezii este mai mare, cu atât suprafața pereților va fi mai „blană”.

Atunci când cumpărați o rolă moale, trebuie să aveți grijă să verificați cu atenție cât de bine este atașat grămada de cilindrul rotativ, deoarece o rolă de calitate slabă poate distruge suprafața pereților, lăsând vilițe peeling.

Soiuri de role ondulate în funcție de textura finală rezultată

Rolele pot avea o textură absolut diversă, care imită textile, lemn, blană, marmură, zidărie și modele chiar mai complexe, de exemplu, valuri, ornament în stil oriental, împletituri și altele. Datorită fiecăreia dintre ele, puteți crea o anumită suprafață. Cu cât modelul este mai adânc tăiat pe rolă, cu atât textura finală este mai bogată și mai pronunțată.

Trebuie remarcat faptul că este necesar să selectați pentru fiecare cameră propria textură a modelului de pe perete și, prin urmare, propriul tip de rolă texturată. Deci, de exemplu, în zona de lucru a bucătăriei sau pe hol, imitația zidăriei va arăta bine, ceea ce va fi complet inadecvat pentru dormitor. Prin urmare, este mai bine să achiziționați imediat o rolă care are duze înlocuibile în kit.

Rola de ipsos decorativă DIY

Deși un mare sortiment de role cu textură fabricate din fabrică este prezentat în magazinele de feronerie, cu toate acestea, mulți preferă încă să facă un astfel de instrument pe cont propriu. Există mai multe motive pentru aceasta: dorința de a economisi resurse financiare, care sunt deja cheltuite pentru reparații în cantități considerabile, sau dacă nu puteți găsi o rolă cu modelul dorit la vânzare, mai ales dacă doriți să creați individualitate în interior prin aplicând textura unui autor exclusiv pe pereți.

Indiferent de motive, este posibil să realizați o rolă texturată cu propriile mâini folosind una dintre metodele existente:

Pentru a simula o comoară de cărămidă, o rolă de spumă servește ca bază. Cu ajutorul unui cuțit clerical obișnuit, se decupează niște adâncituri în formă de cărămizi. În acest caz, va fi o greșeală să tăiați cărămizile singure, deoarece după netezirea cu o rolă nu vor fi convexe, ci pur și simplu apăsate pe perete, pierzând efectul realismului. Nu există o modalitate mai bună de a reproduce o pânză textilă pe perete decât folosirea materialului textil în sine. În acest caz, o rolă simplă din cauciuc spumant este înfășurată cu o bandă de pânză grosieră și fixată cu fire. Pentru a simula o suprafață de marmură, este ideală o rolă de plastic ornamentată cu o bucată de piele naturală. Mai mult, este indicat să coaseți pe piele neglijent și cu pliuri. Pentru a oferi suprafeței peretelui efectul unei plăci din lemn natural, rola de plastic trebuie să fie înfășurată într-o bandă îngustă de textile sau învelită cu o cârpă încrețită. Pentru a obține un anumit model, trebuie să îl decupați pe suprafața rolei, care joacă un rol de susținere. În aceste scopuri, o spumă sau o rolă de spumă este cea mai potrivită. Trebuie avut în vedere faptul că spuma de cauciuc este necesară din greu.

În unele cazuri, ustensilele de bucătărie, cum ar fi un sucitor și chiar rolele de masaj, pot fi utilizate ca rolă structurală.

Tehnica pas cu pas a tencuielii decorative de perete

Înainte de a aplica tencuiala decorativă, este necesar să pregătiți pereții. Pentru ca materialul de ipsos să dureze mai mult și să se crape, pereții sunt pre-tratați. Pentru a face acest lucru, întreaga suprafață a pereților este curățată de murdărie, praf și tapet vechi, iar deasupra se aplică un grund. Apoi, pentru o nivelare și mai mare a pereților, se efectuează chit. Pentru a face acest lucru, utilizați spatule cu dimensiuni de 40, 45 și 60 de centimetri. Chitul se aplică cât mai uniform posibil, fără a-l apăsa puternic pe pereți.

După ce primul strat de chit s-a uscat, al doilea strat se aplică cu o spatulă de 60 cm. Chitul este aplicat și netezit în două direcții, reciproc perpendiculare una pe cealaltă. În cele din urmă, după pregătire, începe procesul de decorare a pereților, constând din următoarele câteva etape:

Tencuiala uscată este amestecată cu apă până se obține o consistență omogenă. Apoi, amestecul este aplicat pe pereți cu un strat de 2-4 milimetri pentru trecerea la decor. Dacă este necesar să se niveleze suprafața pereților, atunci stratul este dens. Totul este netezit cu o spatulă. Apoi, trebuie să întrerupeți lucrarea timp de aproximativ zece minute pentru a îngroșa compoziția și apoi treceți de sus în jos cu o rolă texturată, formând un model. În acest caz, este recomandabil să lucrați în perechi, astfel încât un muncitor să se angajeze în aplicarea tencuielii, iar al doilea să creeze relieful selectat. Prelucrarea ulterioară a pereților cu vopsea se efectuează după 48 de ore, adică după uscarea finală a tencuielii. Dacă intenționați să pictați întregul perete, atunci trebuie să achiziționați o rolă cu un pui de somn lung și, pentru a adăuga culoare doar elementelor specifice proeminente, se folosește o rolă cu un pui de somn scurt.

Reguli pentru aplicarea îngrijită a tencuielii decorative

Când utilizați role cu textură pentru tencuiala decorativă, trebuie respectate anumite reguli:

Nu apăsați rola prea tare pe perete, mișcările ar trebui să fie nepripite și netede.

Cea de-a doua linie de vopsea începe să fie aplicată în locul unde trece marginea primei benzi, fără a se suprapune.

Rola din zona tavanului trebuie să fie ușor apăsată în sus, menținând aceeași presiune mai departe.

Mișcările se fac de jos în sus, în timp ce este inacceptabil să se facă mișcări haotice, în caz contrar, structura imaginii va fi indicată în mod neclar. Din același motiv, benzile purtate de rolă ar trebui să treacă aproape una de alta și nu cu o suprapunere.

Primele benzi trebuie verificate folosind un nivel de clădire, altfel pot fi „umplute” în raport cu tavanul și podeaua.

Lucrările trebuie efectuate ținând seama de timpul în care se usucă tencuiala. Chiar și tencuiala foarte ușor uscată va deveni mai puțin plastică. Este permisă aplicarea tencuielii decorative în fragmente, urmată de prelucrarea cu o rolă, după care va fi posibilă trecerea la următoarea secțiune de pe perete.

Nu uitați că rolele se uzează și, atunci când efectuați lucrări pe termen lung cu o rolă structurală, aceasta trebuie înlocuită periodic.

Dacă modelul este foarte reliefat, atunci poate fi netezit folosind o plasă de șlefuit umedă.

Procesul de lucru de finisare poate fi facilitat dacă achiziționați un amestec gata preparat în recipiente speciale sigilate. Atunci nu trebuie să pierdeți timp și energie amestecând soluția și turnând-o într-o baie de vopsea.

Găleată, în care se vinde tencuiala finită, are forma unui oval, astfel adaptată pentru scufundarea lină a rolei. Un avantaj important al utilizării unei soluții gata făcute este că nu este nevoie să utilizați mijloace pentru siguranța personală. Dacă, atunci când se lucrează cu amestecuri uscate, este necesar să se utilizeze un aparat de respirat și ochelari, atunci când se lucrează cu tencuială gata preparată, nu există o astfel de necesitate.

Este important să se ia în considerare faptul că rolul structurat după utilizare, indiferent de materialul de fabricație, trebuie clătit bine sub apă curentă și uscat.

Crearea unui efect de „haina de blană” folosind tencuiala decorativă și rolă texturată

Un perete cu efect de „haina de blană” înseamnă pulverizarea tencuielii pe suprafața pereților folosind o perie, o mătură sau o mașină specială. cel mai popular „strat de blană” este pentru suprafețele fațadei, dar va arăta și interesant în interior. Metoda modernă de creare a unui efect de „haina de blană” este utilizarea unei role cu textură, care face posibilă aplicarea unui strat uniform, făcând pereții să arate prezentabil.

Prelucrarea fațadelor sub „haina de blană” se efectuează în același mod ca și în incintă. În primul rând, se aplică chit, se aplică tencuiala și se aplică o rolă decorativă cu pui de-a lungul stratului de tencuială. Dacă s-a făcut o greșeală în timpul lucrului sau suprafața este inegală, atunci puteți elimina excesul cu o spatulă. Nu este permis să se facă pauze în timp ce se creează efectul „haina de blană”, pentru că altfel compoziția se va usca, lăsând îmbinări foarte vizibile la margini.

Tehnica de înfundare prin burete

În plus față de role pentru decorarea decorativă a pereților, un burete este, de asemenea, utilizat pentru a obține un model moale pătat. Buretele poate fi sintetic sau marin. Imaginea obținută cu un burete sintetic este mult diferită de un desen realizat cu unul natural, deoarece primul burete are o structură poroasă ordonată. Acest lucru face ca desenul să fie corect. Un burete natural are pori mai mari dispuși într-un mod haotic, ceea ce face ca modelul în sine să fie și el dezordonat. Pentru a obține o imagine mai unică, unii experți recomandă tăierea unui astfel de burete în jumătate, aplicând soluția cu interiorul acestuia. Când lucrați, trebuie să atingeți baza cu mișcări ușoare de ștergere.

Tehnica de tamponare a tencuielii decorative folosind țesături

Un alt mod neobișnuit de tencuială decorativă este tamponarea cu o cârpă. De regulă, se utilizează materiale non-fibroase, foarte absorbante. În acest caz, desenul poate fi aplicat în două moduri: cu un garou de țesut sau cu plasturi. Prima metodă poate crea un model moale, unic, iar a doua este similară tratamentului de suprafață cu un burete. Există, de asemenea, o combinație de tampon și țesut sub formă de role speciale pentru tampoane. O astfel de rolă nu face nicio diferență pentru tratarea suprafeței, dar este mult mai convenabil și mai rapid să lucrați cu ea. De asemenea, la vânzare în magazine specializate puteți găsi role de design care formează modele complexe și frumoase.

Pentru un efect de coajă de portocală, puteți utiliza o rolă de burete cu granulație medie. O rolă de tip fagure este utilizată pentru a obține efectul „țară”. Dacă doriți să lăsați urme cu o perie, aceasta se efectuează peste tencuiala aplicată. În acest caz, pensula ar trebui să fie spaniolă sau un somn scurt.

Costul aplicării tencuielii decorative cu o rolă

Prețul pentru aplicarea tencuielii texturate pe metru pătrat depinde de următorii factori:

tipul de acoperire, de exemplu, cele mai scumpe dintre ele sunt silicon și venețian;

pe volumul de material consumabil, care este în medie de 1 kilogram pe metru pătrat, iar în cazul tencuielii fin dispersate, consumul va fi mai mic.

Materialele pentru tencuiala decorativă pot fi achiziționate de la orice magazin de hardware. Prețurile materialelor sunt foarte diferite și depind de producător și de compoziția produsului. Cel mai scump este tencuiala decorativă venețiană. Costul său ridicat se datorează complexității lucrului cu compoziția, cerințelor stricte pentru calitatea bazei, precum și tehnicii de aplicare a compoziției în mai multe straturi. Dacă doriți, puteți face singură o astfel de compoziție sau puteți comanda pregătirea acesteia de la constructori experimentați. Acest lucru va reduce semnificativ costul acoperirii pe metru pătrat.

Variația de preț a rolelor texturate pentru tencuiala decorativă este, de asemenea, largă. Cu cât este mai mare calitatea materialului utilizat la fabricarea rolei, cu atât este mai scump instrumentul. O rolă de ipsos din lemn sau cauciuc este mai scumpă decât altele, dar are cea mai lungă durată de viață în comparație cu omologii din spumă sau plastic.

Concluzie

Rolele structurale sunt instrumente simple, dar flexibile. Poate fi folosit pentru a simula piele, blană, piatră, lemn și chiar amprente labe de animale. Pentru a aplica tencuiala texturată, trebuie doar să ridicați o rolă cu textura necesară și să începeți să stăpâniți tehnica de aplicare. Când îl dau, este recomandabil să acordați preferință unui instrument de înaltă calitate, respectând tehnologia adecvată pentru decorarea pereților.

Dacă urmați mai multe recomandări, acest instrument simplu poate deveni indispensabil pentru crearea unui interior de vis. La urma urmei, tencuiala decorativă a trecut de mult de la funcția sa principală de nivelare a pereților într-un mijloc de decorare a acestora. O rolă texturată pentru decorarea cu tencuială constă dintr-un cilindru, capacul acestuia și un mâner. Cilindrul în sine are o bază care poate fi realizată din metal, cauciuc sau plastic. Husa este, de asemenea, realizată din diverse materiale, de exemplu, țesături, piele sau cauciuc spumant. Neregulile de pe suprafețele lor vor fi reflectate în acoperirea peretelui în diferite forme și imagini. Tencuiala se aplică cu o rolă structurală pe pereții pre-tratați cu mișcări ascendente. Când lucrați, este important să vă amintiți că nu puteți apăsa pe rolă pentru a obține o textură clară a imaginii. După ce suprafața s-a uscat, în unele cazuri, elementele individuale sunt acoperite cu vopsea acrilică, de exemplu, umflăturile sau depresiunile sunt vopsite cu vopsea aurie sau argintie, în conformitate cu tonul predominant în interiorul camerei.

Este ușor și interesant să creați un interior unic și confort în casă cu o rolă modelată pentru decorarea pereților. Pictura artistică a oricărei suprafețe a devenit acum disponibilă pentru toată lumea. Vrei să decorezi pereții cu un model ajurat clasic sau original? Ai nevoie doar de câteva materiale: vopsea în culoarea ta preferată, role cu modele și un cadru pentru ele. Acest set simplu conferă fiecărei camere propriul său farmec. Orice pereți puțini și goi vor avea un aspect unic în câteva lovituri.

Cel mai important, rolele cu model pot fi utilizate de oricine. Chiar și fără experiență în acest domeniu. O gamă largă de role și descrieri detaliate pentru fiecare dintre ele vor ajuta la realizarea acestei alegeri dificile. În magazinul nostru puteți alege un produs pe gustul dvs. Costul rolelor este justificat de calitate și durabilitate. În magazinul online Tsvetnoye, rolele sunt prezentate numai de la cei mai buni producători testați în timp.

Modelul vieții noi în mâinile tale

Puteți cumpăra role de modele în magazinul nostru online, din varietatea de modele pe care o puteți alege pe cea care vă va încânta în fiecare zi. Merită să aruncați toate îndoielile și să vă diversificați viața cu culori strălucitoare și modele interesante. Poate că luarea acestei alegeri va fi cel mai dificil pas în procesul de decorare creativă. Cel mai probabil, veți dori să cumpărați simultan mai multe role modelate pentru vopsirea pereților. Restul este o chestiune de tehnologie. Veți găsi informații similare cu privire la utilizarea corectă a rolelor de tipar în descrierea fiecărei oferte. Acolo veți găsi, de asemenea, inspirație pentru a începe. Procesul în sine va aduce deja plăcere, pentru că faci totul cu propriile mâini. Și prețul unei role cu model pentru decorarea pereților vă va crește dorința de a diversifica interiorul, atunci când timpul pentru muncă va dura minim. Nu vă refuzați această plăcere!

Dacă doriți să creați un design original și elegant pentru spațiile dvs., dar nu sunteți gata să cheltuiți bani mari pe serviciile unui finisher cu experiență, nu renunțați și nu disperați. Există o cale de ieșire din situația dvs. - acestea sunt role pentru tencuială texturată. Este un astfel de instrument care vă va ajuta să faceți față sarcinii cu propriile mâini, fără a apela la specialiști.

Lucrări de finisare cu role texturate

Dar, nu vă grăbiți să alergați imediat la magazinul de hardware pentru achiziționarea unui astfel de dispozitiv minune. Mai departe în articol vă vom spune cum puteți face role pentru tencuiala decorativă cu propriile mâini și ce tehnologie puteți folosi cu ele.

Soiuri de role

Folosim role pentru tencuiala decorativă

Cu toții am lucrat cel puțin o dată în viața noastră sau am văzut role, care sunt folosite pentru decorarea și vopsirea suprafețelor. Dar, de la persoanele în vârstă puteți auzi povești despre un dispozitiv din lemn sub formă de cilindru, cu care desenele erau aplicate anterior pe pereți. Acest cilindru a ajutat la rezolvarea problemei inaccesibilității tapetului și el a devenit cel care a devenit prototipul pentru crearea rolelor pe care le vedem astăzi pe rafturile magazinelor noastre de construcții.

Astăzi pe piața construcțiilor, toate rolele sunt prezentate sub forma unui cilindru rotativ, care este fixat pe mâner. Capacul său poate fi realizat din:

cauciuc;

plastic;

silicon;

cauciuc spumant;

țesături;

piele;

blană.

Textura viitoare a suprafeței tratate depinde de varietatea și relieful pânzei, care poate fi o excursie la zidărie de cărămidă sau piatră, marmură, lemn, țesătură și poate fi, de asemenea, decorată cu un model interesant.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra celor mai frecvente role de ipsos decorative:

o rolă de relief cu un strat dens de plastic sau cauciuc și un relief presat în ea ajută la crearea unui model convex pe pereți; o pânză cu relief convex ajută la stoarcerea modelului peste masa de tencuială încă nu uscată; o rolă de blană este folosită pentru a decora „haina de blană” din ipsos; un instrument pentru țesături (aveți nevoie de o pânză moale și încrețită) vă ajută să simulați o suprafață marmorată, care va arăta foarte realist dacă alegeți masa de tencuială potrivită și vopselele și lacurile.

O mică listă de tehnici pentru reliefarea pereților este prezentată în tabel.

Tip Dispozitiv Cum să obțineți modelul Haotic Utilizați o rolă cu o structură poroasă, o perie cauciucată, o mistrie și o mică spatulă Puteți forma un desen cu mișcări haotice sau schematice cu presiune moderată asupra instrumentului. În dungi cu elemente repetate Rolă și șabloane în relief cu modelele necesare Pentru a obține rezultatul, va trebui să aplicați un model folosind un șablon cu o direcție de mișcare Simularea unei suprafețe vechi Nu sunt necesare instrumente Pentru a lucra, trebuie doar să acoperiți suprafața cu tencuială specială, care, după uscare, se va sparge și va crea efectul dorit Diverse modele și imagini de diferite niveluri de dificultate Instrumentele pot fi la îndemână, variind de la diferite perii la obiecte ascuțite Pentru a obține rezultatul, va trebui să aplicați desene pe amestecul de tencuială încă nu întărit.

Rola de bricolaj

Astăzi, o rolă structurală de pe piață poate costa diferit, totul depinde de materialul, dimensiunea și complexitatea modelului. Dar, orice ar spune cineva, nu merită bani mari pentru a încerca să economisești la achiziționarea sa.

Cu toate acestea, există întotdeauna o astfel de persoană care este interesată să vadă ce se întâmplă dacă faceți o rolă cu propriile mâini? Fabricarea manuală a sculelor vă ajută nu numai să vă satisfaceți interesul, ci și să creați o pânză cu adevărat unică și originală pentru decorarea pereților.

Puteți realiza o rolă structurală cu propriile mâini în acest fel:

decupați modelul necesar cu un cuțit sau o lamă clericală pe o rolă cauciucată;

decupați viitorul model pe cauciuc și lipiți pânza pe rola pregătită anterior cu un adeziv special (nu ratați faptul că marginile trebuie rotunjite astfel încât să se scufunde uniform în tencuială).

Rețineți că nu contează ce desen afișați pe suprafața rolei, principalul lucru este că este închis. În caz contrar, modelul va fi întrerupt și nu veți putea aplica uniform modelul.

înfășurați benzi cauciucate, o dantelă sau o sfoară pentru haine la cilindrul de lucru într-un mod haotic;

aplicarea unui model neobișnuit se obține dacă o pungă de celofan mototolită, plasă de legume sau pânză este legată de o rolă cu bandă adezivă.

Dar, o rolă nu este singura modalitate prin care puteți decora suprafața pereților. În aceste scopuri, ei folosesc adesea un pieptene, perii cu peri duri, bureți de spumă și chiar propriile degete etc.

Cum și la ce să folosești rola?

Aplicarea modelelor și desenelor pe suprafața pereților se poate face în moduri diferite. Desigur, suprafețele trebuie să fie pregătite în prealabil, fără picături și defecte, altfel impresia de pe rolă va fi inegală. De aceea ar trebui să tratați pregătirea fondului de ten cu toată responsabilitatea.

Dacă aplicați modelul cu o rolă tare, acțiunile dvs. ar trebui să fie după cum urmează:

aplicați un strat de tencuială pe o suprafață pregătită anterior;

lăsați timp pentru ca soluția să se usuce puțin, deoarece pe o bază lichidă nu va fi posibil să se afișeze o imprimare clară, amestecul se va întinde în spatele rolei și va înfunda relieful; dar, acest proces nu trebuie întârziat mult timp, dar cel mai bine este să lucrați în perechi: unul aplică soluția, al doilea - desenul;

apoi, apăsând ușor rola pe suprafața peretelui, acestea sunt conduse continuu de la tavan la podea, încercând să aplice aceeași forță;

următorul fragment trebuie aplicat cât mai strâns posibil celui precedent, începând modelul de la același element (astfel încât imaginea să coincidă în mod clar, puteți aplica un mic semn pe rolă, care va fi un ghid pentru dvs.).

Dacă textura rezultată ți se pare aspră, poate fi netezită puțin cu o plasă de șlefuit și umezită cu apă. Este posibil să se aplice vopsele și lacuri numai după ce soluția s-a uscat complet.

Cât va costa decorarea suprafeței?

Costul aplicării tencuielii decorative cu role texturate este afectat de:

tipul de acoperire cu role;

volumul amestecului consumat.

Materialele pentru decorarea suprafețelor de astăzi pot fi cumpărate de la orice magazin de hardware și prețurile lor sunt foarte diferite în funcție de producătorul masei și de compoziția sa.

Cel mai scump este tencuiala venețiană, care este complexă în compoziția sa, propune multe cerințe pentru baza și tehnica de aplicare.

Prețurile pentru rolele texturate sunt, de asemenea, variate: cu cât este mai bună calitatea bazei, cu atât este mai scumpă. În ciuda faptului că rolele de cauciuc și lemn sunt cele mai scumpe dintre „frații” lor, dar acești reprezentanți se disting prin cea mai lungă durată de viață.

Rolele în relief sunt un instrument, deși cu un design simplu, dar cu posibilități largi. Ajută la transformarea pereților obișnuiți în piele sau blană, piatră, cărămidă, lemn, precum și la lăsarea urmelor de animale sau a altor elemente vegetale pe pereți.

Tot ce trebuie să faceți este să selectați o pânză cu textura necesară și să stăpâniți tehnica de aplicare a amestecului. Respectând recomandările simple și sfaturile noastre, puteți crea cu ușurință un design unic pentru apartamentul dvs.

Leave a Reply