Asistent Material

Informatii despre balizaje, cum si unde se monteaza

by Cristian Rusu
August 18,2023

Recomandarile ICAO & ghid practic pentru instalari de balizaje

Prezenta de obstacole (turnuri, cladiri, cosuri de fum, macarane, liniile de inalta tensiune, etc) sunt unrisc major pentru aeronavele care zboara la joasa inaltime. Autoritatile competente au creat reguli de semnalizare a acestor obstacole pentru obtinerea unui anumit grad de siguranta. Orice obiect care reprezinta un pericol pentru aeronavele care zboara la joasa inaltime trebuie marcat cu lumini de balizaj. Autoritatea Civila Internationala (ICAO) a legiferat in Capitolul 6, regulile privind caracteristicile lampilor de balizaj si modalitatile de instalare ale acestora. Cateva dintre principalele puncte ale regulamentului, pe tip de obstacol care trebuie marcat si regulile de instalare sunt date mai jos. Pozitionarea lampilor de balizaj

Puncte cheie pentru selectarea luminii de obstrucție aeriană și instalare

1. Configurația lampilor de balizaj ar trebui să ia în considerare mai întâi înălțimea obstacolelor sau a clădirilor, iar toată înălțimea structurii în metri se calculează de la deasupra nivelului solului.

2. Lampile de balizaj de înaltă intensitate sunt recomandate pentru structurile cu o înălțime mai mare de 150m.

3. În cazul unui obiect care urmează să fie balizat luminos, una sau mai multe lampi de balizaj de intensitate mică, medie sau mare ar trebui să fie amplasate cât mai aproape posibil de partea superioară a obiectului. Pentru coșul de fum și alte structuri similare, lumina superioară ar trebui să fie amplasată într-o poziție suficient de joasă sub partea de sus pentru a minimiza contaminarea cu fum.

4. Pentru un obiect mare sau un grup de obiecte dense care ar trebui să fie iluminate, trebuie să fie montate lampi de balizaj pentru a indica conturul de bază al obiectului: aranjamentul și cantitatea ar trebui să poată identifica obstacolele din fiecare azimut și nu ar trebui să fie acoperite orice parte a obstacolelor.

  • Cristian Rusu
  • August 18,2023

Leave a Reply